Een nieuwe maand, een nieuw maandoverzicht! In mei las ik 9 boeken, in totaal 3394 pagina’s en 4 boeken van de bibliotheek. Welke sprongen er uit? Lees het hieronder.

Allerfavorietste boek van de maand: De grote race – Ruby Coene

Mijn favoriete boek deze maand was een nieuw kinderboek, dat ook deze maand pas verscheen. Ik heb er al eerder een recensie over geschreven, dus daar kan je mijn uitgebreide reactie lezen. Voor nu hou ik het bij dit:

Het was fantastisch om dit boek te lezen, omdat je als lezer een actieve rol krijgt door het oplossen van puzzels. De uitkomst bepaalt welk hoofdstuk je moet gaan lezen, dus je moet wel echt je best doen! Daarnaast is de tweeling ontzettend leuk: Li is avontuurlijk, Nao is slim. Samen zijn ze het ultieme team, maar daar moeten ze zelf nog achterkomen.

De grote race is dus interactief, geschikt voor kinderen vanaf negen jaar (maar ook heel leuk als volwassene) en het geeft een inkijkje in de Chinese dierenriem en de cultuur van Taiwan.

Runner-up: Pride and prejudice – Jane Austen

Hoewel ik al eerder aangaf (zowel in afleveringen van Boekenclub: de Podcast als op deze blog) dat ik veel moeite heb gehad met dit boek, is het ondertussen toch de runner-up van de maand geworden! Vanaf een bepaald punt zat ik er helemaal in en kon ik niet meer stoppen. Misschien moest ik in het begin wennen aan de personages, het taalgebruik en de etiquette van die tijd? Uiteindelijk heb ik er enorm van genoten en ga ik hem zeker vaker lezen in mijn leven!

Ook hier hoef ik denk ik verder niet zoveel over te zeggen. Het verhaal (of in ieder geval de personages) zijn zo bekend dat elke booknerd wel een idee heeft waar het over gaat, door bijvoorbeeld referenties in films en andere boeken. Mr. Darcy, anyone? Elizabeth en Darcy tellen als het ultieme koppel, en Pride and prejudice is de voorloper van de chicklit waarin personages eerst een hekel aan elkaar hebben en vervolgens verliefd op elkaar worden. It’s a classic.

Nog meer haat-liefde in neprelaties: Boyfriend material – Alexis Hall en Elle & Darcy – Alexandria Bellefleur

Over personages gesproken die elkaar eerst haten en daarna verliefd worden: ik heb nog twee boeken gelezen die hieraan voldoen. Beide gaan over een relatie faken om de vragen van familieleden, roddelpers of vrienden te vermijden, en beide zijn queer! Ze vallen daarmee in het straatje van Rood, wit & koningsblauw van Casey McQuiston, die we al eerder voor de boekenclub hebben gelezen.

In Boyfriend material volgen we Luc, die last heeft van een slecht imago in de pers. Wanneer dit zijn werk gaat beïnvloeden, besluit hij met een nette jongen uit te gaan. Helaas hebben Luc en Oliver totaal geen klik, sterker nog: ze vinden elkaar niet eens aardig. Om Luc’s imago te redden besluiten ze te doen alsof ze een relatie hebben, wat leidt tot hilarische situaties, ontmoetingen met familieleden en een epische finale waarin de emotionele groei van deze twintigers eigenlijk het mooiste van alles is. Luc leert omgaan met zijn verleden en zijn angsten, net als Oliver. Waar Rood, wit & koningsblauw vooral gaat over het ontdekken wie je bent, gaat Boyfriend material over het accepteren wie je was. Meer weten? Ook over dit boek schreef ik een recensie.

Heel anders is het in Elle & Darcy. De twee titelpersonages gaan op een blind date, waar ze alleen maar ruzie krijgen. Om de vragen van haar broer te laten stoppen, vertelt Darcy dat de date toch een succes was en ze nu aan het daten zijn. Natuurlijk krijgt Elle dit te horen, gaat ze verhaal halen en besluiten ze voorlopig een neprelatie aan te gaan. Ook dit leidt tot situaties die ongemakkelijk en grappig zijn, een woeste aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen en het afbreken van de muren die Darcy heeft opgebouwd.

En verder

  • Als het bloedt – Stephen King
  • De hemel van Heivisj – Benny Lindelauf
  • Het Nebula-mysterie – Trudi Trueit
  • De cirkel – Dave Eggers
  • De kleuren van magie – V.E. Schwab