That’s life – archief

#12

Wanneer je meer dan zeshonderd boeken op je fysieke TBR hebt staan, moet je elk moment benutten om te lezen. Niet alleen voor jezelf (want de gedachte aan al die ongelezen boeken levert toch echt wel een beetje stress op), maar ook voor je TBR. Want laten we eerlijk zijn, er komen natuurlijk ook steeds weer boeken bij, dus het is aannemelijker dat we over een jaar een TBR van zevenhonderd boeken hebben dan dat we er ooit doorheen komen. Die arme boeken die maar staan te wachten tot ze aan de beurt zijn…

Daarom ben ik begonnen met lezen in de sportschool. Want tijdens een warming-up op de fiets kan je prima lezen! Ik heb zelfs een speciaal sportschool-boek uitgekozen, dat ik alleen daar mag lezen. Bonus: het is ook motivatie om te blijven sporten, want ik wil natuurlijk weten hoe het verder gaat. Het eerste sportschool-boek dat ik heb uitgekozen is een heerlijke YA met relatief korte hoofdstukken, waardoor ik tijdens een warming-up 1 tot 2 hoofdstukken kan lezen. Dan werk ik niet alleen aan mezelf, maar ook aan mijn TBR 🙂

#11

Deze week verhuist mijn kantoor van Amsterdam naar Utrecht. Veel mensen denken dat ik dan minder lang hoef te reizen, maar dat is helaas niet zo! Voor mijn gevoel ga ik zelfs erop achteruit: in plaats van een kwartier in de trein, zit ik een kwartier in de bus. Qua reistijd net zo lang, maar in een bus vind ik het niet prettig om te lezen. Dat heeft overigens niets met wagenziekte te maken, want ik kan heel goed lezen in de auto, maar met het feit dat ik mijn halte niet wil missen.

Lezen in de auto is het enige voordeel van dat mijn familie ver weg woont. Op een rit van twee uur kan ik aardig wat bladzijdes wegwerken, en dan moeten we ook nog terug! Meestal is het dan al donker, maar ook daar hebben we een oplossing voor: laatst heb ik met de zaklamp van mijn telefoon de pagina’s verlicht zodat ik verder kon lezen. Die moderne technologie is zeker een uitkomst!

#10

Op mijn werk ben ik verantwoordelijk voor de inkoop van manga’s. Dag in, dag uit hou ik me bezig met nieuwe series, oude klassiekers en de belangrijkste must-haves voor boekhandels op dit gebied, en dat zorgt ervoor dat er ineens heel veel interessante dingen op mijn radar zijn verschenen. Ik heb altijd al een interesse in Japanse cultuur gehad (ik overwoog zelfs even om Japans te gaan studeren), maar ik durfde er nooit aan te beginnen omdat ik niet wist waar. Ik stak mijn teen al voorzichtig in het anime-water door met mijn vriend Attack on titan te kijken, gevolgd door Jujutsu kaisen. Maar nu ga ik me eindelijk wagen aan het lezen van manga’s!

Een van de eerste die op mijn lijstje staan is [Oshi no ko]. Net zoals met gewone boeken heb ik dit volledig op de cover gebaseerd, want het ziet er leuk uit. Ook kijk ik uit naar Vampire dormitory (die ik op vakantie kocht) en Soul eater (die een manga-lezende vriend aanraadde). Maar doordat ik nu dus ook anime kijk, wilde ik eventjes het verschil weten tussen de manga en de anime van Jujutsu kaisen. En zo is de allereerste manga die ik in mijn leven las een feit: eventjes doorbladeren werd het hele boekje verslinden.

#9

Het is een nieuw jaar, wat betekent dat we nu echt de balans kunnen opmaken van 2023. Eindstand: ik heb 253 boeken meer dan ik op 1 januari 2023 had (oeps), las 126 boeken (samen goed voor 47.277 bladzijdes) en heb ongeveer 3 keer een reading slump gehad. Mijn beste maand? Mei, omdat ik toen meedeed aan een reading challenge: in teams probeerden we zo veel mogelijk bladzijdes te lezen om het andere team te verslaan. Daardoor las ik 25 boeken in die maand!

De doelen voor 2024 zijn ook vastgezet: ik wil 108 boeken lezen, waarvan minimaal 75% voor mijn kast-challenge. Om die eeuwig groeiende TBR (en mijn vriend) tegemoet te komen, ligt de focus dit jaar dus op boeken uit mijn eigen kast, die ik nog nooit eerder gelezen heb. Maar natuurlijk heb ik ook al wat bieb-boeken op het oog, en liggen er boeken hier in huis die ik uit een ruilkast heb getrokken. Ik hoef in ieder geval niet bang te zijn dat ik niets te lezen heb!

#8

Ben jij al in de kerstsfeer? Bij mij begint de zin in kerst ergens in augustus al, en de afgelopen dagen staat er vrijwel non-stop kerstmuziek aan (“All I want for Christmas… i-i-is… youuuuuu”). Maar natuurlijk heb ik ook al maandenlang een kerstboek klaarliggen om te lezen. Ik ga zo lekker op die enorm voorspelbare romcom-energie met een kerstsausje! Of het nou films of boeken zijn, sign me up: breng me regelmatig warme chocomel en dan hoor je mij niet meer.

Maar omdat ik ook andere boeken wilde lezen in december, moet ik nog éven wachten tot ik aan mijn kerstboek mag beginnen. Ja, ik bewaar die echt tot 24 december om er optimaal van te genieten. Dus nog even een paar andere boeken van mijn TBR afstrepen, en tot die tijd maar blijven genieten van de kerstmuziek…

#7

Het is bijna het einde van het jaar, en dat betekent twee dingen: de balans opmaken en vooruit kijken. De laatste loodjes van mijn reading goal zijn in zicht, al ben ik bang dat ik het niet ga halen vanwege de reading slump waar ik nog steeds een beetje in zit. Ik heb wel zin om te lezen, en ook in de boeken die ik uitzoek, maar zodra ik ga lezen is het toch niet helemaal wat ik wil… Lastig, met nog 11 boeken te gaan in ruim een maand! Ik heb me er bij neergelegd dat ik het misschien niet ga halen, en dat is oké.

Gelukkig is dit ook een periode van nieuwe doelen stellen voor volgend jaar. Ik heb besloten het iets minder fanatiek aan te pakken en volgend jaar voor een lager doel dan nu te gaan, zodat ik iets meer tijd heb voor al mijn andere hobby’s. Zo zit ik al een paar avonden een trui te breien terwijl ik Criminal minds kijk: omdat de boeken waarin ik bezig ben nét niet helemaal passen, en omdat het natuurlijk ook heel fijn is om andere passies uit te voeren. Of gewoon omdat ik diep van binnen een oud vrouwtje ben!

#6

Ken je dat, dat je na een geweldig boek in een zwart gat belandt? Niet per se een reading slump, maar dat je dagelijks nog even terugdenkt aan dat ene boek. Ik begin daar natuurlijk over omdat ik dat op dit moment meemaak. Het is zelfs zo erg dat ik aan Hieke (grote zus) heb gevraagd of ze het boek ook wilt lezen, zodat we het er samen over kunnen hebben!

Maar gelukkig kan ik wel andere boeken lezen, en kan ik daar ook van genieten. Sterker nog, ik heb zo’n 75 titels uitgezocht om volgend jaar te lezen – dit betekent dat ik tot september al volgeboekt (dat deed ik expres) ben! Naar al deze boeken kijk ik enorm uit, al is het misschien een beetje overdreven een tbr van een jaar te maken terwijl ik een mood reader ben…

#5

Ik heb aardig wat mega-populaire boeken meegenomen op vakantie, en tot nu toe zijn ze de hype waard. Regelmatig lees ik TikTok-hits en vind ik het niet meer dan 3 sterren, en vraag ik me af of dat komt doordat ik juist door de hype een hogere verwachting had, waardoor het eindresultaat meer tegenviel dan wanneer ik niet wist dat het een populair boek was.

Dus is een gehypet boek ook een goed boek? En is het goed voor een boek om gehypet te worden? Voor de auteur is het natuurlijk fantastisch, en genoeg mensen zullen het boek geweldig vinden (anders zou er ook geen hype zijn). Maar op mij heeft het vaak dus het tegenovergestelde effect. Gelukkig niet (echt) met mijn vakantieboeken: de eerste kreeg 4 sterren, en ik ben op nog geen kwart van het tweede boek maar het lijkt een solid 5 sterren te zijn. Heerlijk lezen dus!

#4

Ben jij al op vakantie geweest? Ik ga bijna, en heb nu al volop keuzestress. Welke boeken ga ik meenemen? Hoeveel is genoeg? Moet ik ook mijn e-reader meenemen? Vorig jaar las ik veel minder dan gedacht, iets van vier boeken (terwijl ik uitging van bijna één boek per dag – gelukkig had ik maar twee fysiek meegenomen en de rest digitaal). Dit jaar plan ik drie boeken mee te nemen, en op vakantie er een te kopen. Vier boeken dus. Maar is dat genoeg?

Een e-reader is makkelijk voor op vakantie, maar dat brengt ook weer andere problemen met zich mee. Is hij genoeg opgeladen? En heb ik de oplader wel in mijn tas gestopt? Welke boeken zet je er dan op? Ik leen e-books bij de bieb, dus dat moet ik van tevoren doen. Zie je: keuzestress!

#3

Deze week heb ik haast. Ik moet namelijk vijf boeken in anderhalve week lezen, en dat is zelfs voor mij een uitdaging. Ik had namelijk een serie via de bieb geleend, en de laatste twee delen zijn gereserveerd door een andere gebruiker. Dat betekent dat ik ze niet kan verlengen, maar ik ben zo eigenwijs dat ik er ook niet wéér vier weken op wil wachten terwijl ik al halverwege ben. Dus ja, dan moet je ineens vier boeken van meer dan 400 pagina’s per stuk in een zeer korte tijd lezen…

En dan is er nog boek nummer 5. Een vriendin en ik annoteren hetzelfde boek voor elkaar, zodat we elkaars reacties in ons eigen boek hebben. En omdat ik haar vandaag (zondag) zie, moet het boek natuurlijk vol zitten met gekleurde plakkertjes… Dus ondertussen heb ik al drie van de vijf boeken uit, en heb ik nog tot woensdag om de andere twee te lezen. Wish me luck!

#2

Dit is een topweek voor fans van queer lovestories: zowel het nieuwste seizoen van Heartstopper als de film van Red, White & Royal Blue zijn deze week verschenen. Omdat ik niet onder de indruk was van het eerste seizoen van Heartstopper, ben ik nog niet begonnen aan seizoen 2. Maar ik heb wél een filmavond gehad met mijn zus om Red, White & Royal Blue te kijken (na Barbie in de middag)!

Het boek was magisch, en daarom waren we hyped voor de film. En ik moet zeggen, ik ben niet teleurgesteld! Sterker nog, ik ben erna gelijk het boek opnieuw gaan lezen, terwijl ik een never-ending TBR heb. Niet mijn beste idee ooit, maar wel fantastisch om weer van dit heerlijke koppel te genieten!

#1

Drie dagen per week reis ik voor mijn werk naar Amsterdam – een reis van ongeveer twee uur. En ook weer terug. Je kan je afvragen welk effect dat heeft op mijn slaap (want ik moet vroeg opstaan), mijn humeur (want het kost veel energie) of mijn relatie (want ik moet vroeg naar bed), maar de beste vraag is: welk effect heeft het op mijn leesdoel?

Aan het begin van het jaar koos ik 101 boeken als doel. In mei deed ik mee aan een leeschallenge, waardoor ik 25 boeken las. Tja, dan gaat het ineens heel hard. Dus ik verhoogde mijn doel naar 130. Momenteel loop ik bijna 7 boeken voor op dit doel… Dus wordt het tijd om hem weer te verhogen? Stay tuned…