Je hebt me er waarschijnlijk al een aantal keer over gehoord: leeschallenges. Voor mij is dit een manier om buiten mijn comfort zone te lezen. Want naast een reading goal zijn er verschillende manieren mogelijk om jezelf uit te dagen! Hieronder kun je alles lezen over de challenges die ik doe, en ideeën om zelf een challenge te doen.

Rory Gilmore Reading Challenge

Als je me langere tijd volgt (en naar de podcast hebt geluisterd), dan ben je van deze allang op de hoogte. De Rory Gilmore Reading Challenge, afgekort als RGRC, is gebaseerd op een van mijn favoriete series: Gilmore Girls. Het personage Rory staat er om bekend dat ze enorm veel leest, en gedurende de serie komen tientallen boeken langs. In referenties naar de tekst, maar ook in beeld. En iemand heeft dus de tijd genomen om dit allemaal uit te zoeken en in een gigantische lijst van maar liefst 334 boeken te zetten!

Hoewel er voornamelijk klassiekers op staan, zijn er ook een aantal verrassingen. Zo staat The Da Vinci Code op de lijst, samen met Harry Potter deel 1 en 4. Dus ook moderne literatuur komt aan bod! En hoewel er commentaar kan zijn dat er bijvoorbeeld te weinig Europese literatuur op staat (de enige Nederlandse titel is Het Dagboek van Anne Frank), is het toch een verzameling waar een literatuur-liefhebber niet omheen kan.

Natuurlijk kan ik niet al deze boeken achter elkaar lezen. Of nou ja, dat wil ik niet. Juist omdat het veel klassiekers zijn, die ik wel wil lezen maar graag op mijn eigen tempo. Dus ik probeer elk jaar minimaal tien boeken van de lijst te lezen, en dan zien we wel hoe ver we komen.

Prijswinnaars-challenge

Het leukste van literaire prijzen is dat de winnaars vrijwel altijd boeken zijn die ik niet snel zou uitzoeken, maar die wel iets bijdragen aan mijn ontwikkeling. Daarom probeer ik elk jaar minimaal twee boeken van drie grote prijzen te lezen: de Pulitzer-prijs voor fictie (Amerikaans), de Booker Prize (Engels) en de Libris-prijs (Nederlands). Waarom twee? Dan kan ik de prijswinnaar van dit jaar lezen, en minimaal één ander boek. Op die manier blijf ik bij, maar kan ik ook de eerdere winnende boeken lezen. En ook niet onbelangrijk: zo voelt het tenminste alsof ik inloop, aangezien deze prijzen nog steeds elk jaar worden uitgereikt.

Deze challenge kan worden aangepast naar elke literaire prijs, dus als jij het leuk vind alle winnaars van de grootste Franse, Zweedse of Japanse literaire prijs te lezen: het is allemaal mogelijk! De lijstjes van winnaars zijn over het algemeen online terug te vinden.

Poster top 100

De laatste challenge die ik doe, is die van mijn kras-poster. Je weet wel, zoals je bij krasloten iets open kan krassen met een muntje, maar dan op een grote poster met in dit geval de top 100 boeken (volgens de maker van deze poster). Toevallig staan hier veel klassiekers op, en heeft dit dus een aardige overlap met de RGRC. Maar Gilmore Girls is jaren geleden gestopt en deze poster is een stuk nieuwer, dus staan er ook nieuwe klassiekers op.

Al met al zorgen deze verschillende challenges dat ik buiten mijn comfort zone lees, mezelf blijf ontwikkelen, maar ook plezier heb van het ontdekken van een pareltje op een plek waar ik zelf niet zou zoeken.

Je eigen challenge

Uiteindelijk is van alles een challenge te maken, maar hier zijn wat meer ideeën als je zelf een challenge wilt doen.

  • Alfabet-challenge: lees een boek waarvan de titel begint met een specifieke letter van het alfabet, en ga zo het hele alfabet langs. Of lees in een maand alleen titels die met een N beginnen!
  • Vraag aan je vrienden en familie wat hun lievelingsboek is, en ga die allemaal lezen.
  • Lees de wereld rond: boeken van auteurs uit zo veel mogelijk landen. Hoeveel landen kan je “bezoeken” in een jaar?
  • Lees alleen boeken met bepaalde prompts, zoals “titel bestaat uit één woord” of “er staat een bloem op de cover”. Er zijn online prompts te vinden, maar ook kan je ze als een soort kaartenspel kopen.
  • Regenboog-challenge: lees boeken met bepaalde kleuren en ga zo de hele regenboog langs. Klaar? Dan begin je gewoon opnieuw. Hoe vaak kan je de regenboog langs?