Met een werkrooster waar je u tegen zegt en een verkoudheid die bijna een week duurde, bleef er bijna geen tijd over om boeken te lezen! Deze maand is dus mijn slechtste maand tot nu toe, met slechts 2999 pagina’s. Ik las wel 9 boeken, maar twee ervan hadden minder dan 100 bladzijden! Tijdens de rustige uurtjes op het werk lees ik boekenweekgeschenken en andere gratis boeken, en sinds de zomervakantie is begonnen, is het aardig rustig…

Drie van de negen boeken waren biebboeken, één boek was voor de RGRC en ik ben nog steeds bezig in de dikkerd van de maand (oeps). Lees hieronder meer over mijn favorieten.

Allerfavorietste boek van de maand: De verminkte koning en Het oordeel van de wolf – Leigh Bardugo

Deze maand organiseerde ik een echte readalong voor Het oordeel van de wolf, het tweede deel in de Nikolai-duologie van Leigh Bardugo! Maar aangezien ik het eerste deel, De verminkte koning, nog niet had gelezen, heb ik dat boek ook nog even gelezen. Met samen 1118 pagina’s zijn deze twee boeken dus een derde van mijn totaal van deze maand!

Zoals je waarschijnlijk al doorhebt, ben ik enorm fan van de Grishaverse. Leigh Bardugo heeft een bijzondere, rijke wereld weten te schapen, die met elke nieuwe reeks meer achtergrond en diepgang krijgt. Waar in de oorspronkelijke trilogie vooral de werking van Grisha-krachten centraal stond, hebben de latere boeken meer aandacht voor character-building en volksverhalen. Dit zorgt ervoor dat alle boeken samen tot een ingewikkelde maar uitgewerkte wereld komen, die in de latere boeken wat mij betreft dus het meest tot zijn recht komt.

Wil je deze boeken ook lezen? Dan raad ik je echt aan om eerst de trilogie (Schim en schaduw, Dreiging en duisternis, Val en verlossing) en de Kraaien-duologie (List en leugens, Kraai en koninkrijk) te lezen. De eerste twee reeksen hoeven niet per se op volgorde gelezen te worden, al maakt dat wel bepaalde plotlijnen het meest duidelijk, maar voor deze nieuwe toevoeging is dat niet aan te raden. Er zijn zoveel referenties naar de eerdere delen, dat het waarschijnlijk onbegrijpelijk is zonder bepaalde voorkennis uit andere boeken uit de Grishaverse.

In De verminkte koning en Het oordeel van de wolf staat Nikolai dus centraal. Ook volg je Nina en Zoya, twee powervrouwen die niet over zich heen laten lopen. Deze drie verhaallijnen zorgen voor genoeg afwisseling, en de onderbrekingen zijn altijd precies op spannende delen. Cliffhanger, much?

Inhoudelijk wil ik niet teveel zeggen, want zoals ik zei bouwen deze verhalen door op de gebeurtenissen in de eerdere boeken. Maar ik denk dat deze Nikolai-duologie ondertussen mijn lievelingsboeken in de Grishaverse zijn!

Runner-up: Een vloek zo eenzaam – Brigid Kemmerer

Ik bedoel, hallo! Beauty and the beast is zo’n beetje mijn lievelings-Disneyfilm, dus een hertelling daarvan MOEST ik gewoon lezen. En het was zo enorm heerlijk, dat ik het direct op mijn lijstje heb gezet! Ik las dit boek namelijk van de bibliotheek, en my god wat vind ik dat nu jammer. Ik had graag Een vloek zo eenzaam in mijn kast zien pronken (en deel 2 en 3 natuurlijk ook).

In Een vloek zo eenzaam wordt Harper ontvoerd naar het koninkrijk Sinteldaal, waar prins Rhen het seizoen na zijn achttiende verjaardag elke keer opnieuw beleeft. Pas als een meisje verliefd op hem wordt, wordt de vloek verbroken en verandert hij niet meer elke keer in een monster. Harper is echter anders dan de andere meisjes en weigert te vallen voor de charmes van de knappe prins. Maar dit Rhens laatste kans op een happy ending

Er zitten zoveel actiescènes in dit boek dat het bijna onmogelijk is om het weg te leggen. Het verhaal verliep helemaal niet zoals ik had verwacht en bleef me verrassen na elke nieuwe twist. Harper en Rhen zijn beide personages waar je sympathie voor voelt, ook al maken ze soms keuzes waar je als lezer niet helemaal achter staat. Ook het einde is een enorme cliffhanger, dus ik kan niet wachten om ook het tweede deel te lezen!

En verder

  • William Golding – Lord of the flies
  • Jeffrey Archer – Four Warned
  • Ruth Ware – De dood van mevrouw Westaway
  • Jan Terlouw – Koning van Katoren
  • Annejet van der Zijl – Leon & Juliette
  • Bridget Collins – De boekbiner