Natuurlijk ben je als lezer van deze blog op de hoogte van de allerleukste podcast over boeken, die ook nog eens een boekenclub is: Boekenpraat. Maar welke podcasts zijn er nog meer in boekenland te vinden? Check snel dit overzicht voor mijn favoriete podcasts over boeken.

Het luisteren naar podcasts vind ik een lastige bezigheid: je moet iets te doen hebben, maar niet iets waarbij je moet nadenken. Voor mij werkt het heel goed om tijdens het wandelen of wanneer ik aan het haken ben, naar een podcast te luisteren. Helaas doe ik dat niet zo vaak als dat ik zou willen, omdat ik nou eenmaal ook graag lees! Dus er bestaan vast meer mooie podcasts over boeken, maar daar ben ik nog niet aan toegekomen. Heb jij tips? Laat ze vooral weten in de comments!

De grote vriendelijke podcast

Deze kan niet in het lijstje ontbreken: De grote vriendelijke podcast is misschien wel de meest bekende podcast over boeken in Nederland. In 2020 wonnen ze de Dutch Podcast Award, dus dat zegt wel wat. Als podcast voor volwassenen over jeugdliteratuur krijgen ze grote namen te gast: auteurs van boeken die ik zelf als kind al las, zoals Paul van Loon, of auteurs van moderne kinderboeken, zoals Bette Westera (die het kinderboekenweekgeschenk schreef in 2021).

Heel eerlijk: ik heb nog nooit naar deze podcast geluisterd. Maar hij wordt me door verschillende mensen aangeraden, en met als onderwerp jeugdboeken weet ik zeker dat ik deze podcast heel leuk ga vinden.

Op zoek naar een queer boek

Deze ken je misschien al van Boekenpraat: de makers van Op zoek naar een queer boek zijn in aflevering 6 te gast geweest! Anne en Artemisia maken deze podcast om het makkelijker te maken om een boek binnen een bepaald genre te vinden, waar lhtbi+-personages inzitten.

De afleveringen bestaan uit een aantal verzoeken, waar de hosts vervolgens titels bij selecteren. Hierdoor is elke aflevering anders! Ze proberen ook niet steeds dezelfde titels te noemen, wat op een gegeven moment een flinke uitdaging wordt.

Potterless/The Newest Olympian

Deze Engelstalige podcasts heb ik ook al meerdere keren genoemd in Boekenpraat. In Potterless doet Mike Schubert verslag van zijn eerste reis door Harry Potter, als 29-jarige man. Dit doet hij met een flinke doos humor, gasten die superfan zijn maar niks mogen verklappen en heel veel plezier.

Maar wat doe je nadat je alle boeken hebt gehad? Eerst bespreek je natuurlijk nog de films, het toneelstuk, de spelletjes etc. Maar op een gegeven moment is het toch echt op. Aangezien Mike full-time podcaster is (wat een droom!) moest hij natuurlijk een nieuwe podcast beginnen, en dat is The Newest Olympian geworden. Hetzelfde concept, andere boekenreeks: dit keer leest hij de Percy Jackson-reeks voor het eerst!