Weet je nog, dat ik aan het begin van het jaar zo enthousiast beweerde dat ik heel hard aan mijn TBR ging werken? En dat ik minder ongelezen boeken wil hebben aan het eind van het jaar dan aan het begin van het jaar? Nu we bijna op de helft van het jaar zitten, is het tijd om even te kijken hoe het ervoor staat…

Reading goal

Wat betreft mijn leesdoel: ik loop licht achter, maar niets dat niet te repareren valt. Volgens Goodreads lig ik namelijk 5 boeken achter op mijn reading goal. Is nog te doen, toch? In het begin van het jaar heb ik altijd een dipje, maar vanaf de zomer schiet het vaak omhoog. Ik maak me dus volledig geen zorgen over het halen van mijn leesdoel (maar vraag me dit nog eens in oktober, en we zullen zien hoe ik dan reageer).

Ik zou mezelf niet zijn als ik niet uitgebreide statistieken bijhoud over de boeken die ik lees. Geen Storygraph of Goodreads, maar mijn eigen spreadsheet waarin verschillende data terug te vinden is. Zo heb ik dit jaar al 10 manga’s gelezen, en is 63% van de gelezen boeken afkomstig uit mijn eigen kast. Dat is wel pijnlijk: ik wilde dat dat minimaal driekwart was, zodat er daadwerkelijk schot in de zaak komt. Gelukkig heb ik nog genoeg tijd om dat cijfer omhoog te krijgen. En laten we niet vergeten: uiteindelijk zijn het doelen, geen verplichtingen.

TBR

Maar dat brengt ons wel bij de stand van zaken rondom de eeuwige TBR. Want hoe staat het daarmee? Toen ik aan het jaar begon, wist ik dat de eerste maanden hofleverancier voor boeken zouden zijn, en dat klopte. Niet alleen vanwege mijn verjaardag is mijn fysieke TBR enorm uitgedijd: omdat mijn werk van kantoor ging verhuizen, kwamen veel boeken ‘per ongeluk’ in mijn kast terecht. En hoewel ik kritischer ben geweest naar welke boeken ik mee wilde nemen, waren het er toch verrekte veel. Zoveel zelfs dat ik eerder dit jaar de 1000 boeken aantikte – nu mag ik mijn kast een bibliotheek noemen!

Ondertussen heb ik mijn boekenkasten opnieuw ingericht, een aantal boeken op Vinted gezet en de boel netjes gedocumenteerd (you know me 👀). En dat leidt tot de tussenstand van vandaag. Tromgeroffel, alstublieft….

Van de 1008 boeken momenteel in mijn kast, heb ik er 689 niet gelezen!

Mijn doel om aan het begin van het jaar meer ongelezen boeken te hebben dan aan het eind, begint een beetje krap te worden. Ik moet namelijk nog 89 boeken lezen om dat te halen, maar ik weet niet of dat haalbaar is. Gelukkig kan ik er altijd voor kiezen wat manga’s of kinderboeken te lezen, zodat het wat sneller gaat, maar dan nog wordt het spannend. En dan heb ik ook nog verschillende shop-dates met vriendinnen gepland staan…

Wil je vaker updates? Op Tiktok plaats ik bijna dagelijks video’s over de boeken die ik momenteel lees, wat ik meemaak en memes.