Het fijne aan een nieuw jaar, is dat je met een schone lei kan beginnen. Nadat ik 2023 afsloot met – jawel – 253 boeken meer dan op 1 januari dat jaar, is het tijd een plan voor 2024 te maken. Want ik ga het echt zeggen: het loopt uit de hand. En hoewel het geweldig is een gigantische bibliotheek te verzamelen, heeft het weinig zin als je twee keer zoveel boeken aan je collectie toevoegt dan dat je leest. Ik zal de eerste zijn die het argument van de wijnkelder aanhaalt (daar liggen ook niet alleen lege flessen, want je bewaart ze voor het juiste moment om ze te openen), maar op een gegeven moment is het toch echt vol…

De regels

Ik zou mezelf niet zijn als ik niet met een aantal regels ben gekomen om dit probleem aan te pakken. Naast de bestaande regel die mijn aankopen beperkt (ik moet zeven boeken uit mijn eigen kast – geen biebboeken, e-books of geleende boeken – die ik nog nooit heb gelezen, lezen om er één te mogen kopen), zijn er wat regels bijgekomen die het totaal aantal boeken aan banden legt. Want eerlijk is eerlijk, ik kan via mijn werk zo makkelijk aan gratis boeken komen, dat dat ook beperkt moet worden. Dus heb ik het volgende bedacht:

  • Ik mag niet meer boeken toevoegen dan ik uit mijn eigen kast heb gelezen: het aantal ongelezen boeken moet dus aan het eind van het jaar gelijk of lager zijn dan op 1 januari. Voor de goede orde: dat zijn er precies 600.
  • Ik wil dat van de boeken die ik dit jaar voor mijn leesdoel lees, 75% meetelt voor de ‘kast-challenge’: dit zijn boeken die ik nog niet eerder las, uit mijn eigen kast en fysiek. Deze boeken tellen dus mee voor de aankoop-regel die ik eerder noemde.
  • Manga’s (daar ben ik sinds kort mee begonnen) tellen wel mee voor de regel voor het aanschaffen van nieuwe boeken, maar niet voor mijn leesdoel. Dit betekent dat ze wel worden meegeteld voor het aantal ongelezen boeken dat onder 600 moet blijven, maar niet deel zijn van de 75% van de kast-challenge. Omdat manga’s sneller uit te lezen zijn, wil ik niet dat ze op die manier invloed hebben op mijn leesdoel. Maar ze staan nu tussen die 600 ongelezen boeken en mogen dus wel worden afgevinkt als gelezen boek. (Aan het eind van het jaar kan ik dus een beetje sjoemelen als ik boven de 600 zit: even wat manga’s tussendoor om de balans weer de goede kant op te laten slaan!)

Mocht je nu denken: ‘Lisa, wie hou je voor de gek? Dit lukt je nooit’, ben ik het helemaal met je eens. Deze regels zijn er vooral om mezelf uit te dagen kritischer naar de boeken die ik mee zou willen nemen (kopen/krijgen) te kijken en de focus te leggen op boeken uit mijn eigen kast. Zie het als extra doelen om in de gaten te houden. Het is niet erg als ik het niet haal, maar het is een motivatie om er bewust over na te denken.

Ben jij net zo’n boeken-hoarder als ik? En hoe ga jij daar mee om? Ik sta altijd open voor meer tips om die eeuwige TBR te tackelen!