Als je net zo’n boekenwurm bent als ik, moet je dit ondertussen wel kennen: te weinig kastruimte voor al je boeken. En je wil natuurlijk geen dubbele rijen maken, want dan kun je niet al je prachtige titels zien. Hoe kun je dat oplossen zonder een extra kast te kopen?

1. Boeken stapelen

Een eerste optie is om een stapel boeken te maken en deze vervolgens met de rug naar voren in de kast te leggen. Je kunt meer boeken kwijt, want het stapeltje kan tot aan de bovenkant van de plank komen. Als je boeken normaal neerzet, blijft er vaak een open ruimte aan de bovenkant… Die is nu weg! Je kan het nog beter aanpakken door alleen boeken met ongeveer hetzelfde formaat te stapelen, dan ziet je stapeltje er ook nog eens superstrak uit. Wissel je stapel af met boeken die op de normale manier staan, zodat je boekenkast ook een beetje speels wordt. Bonus: hierdoor ziet de stapel er minder chaotisch uit!

Mijn tip is om geen series hiervoor te gebruiken, maar losstaande boeken. Voor de series heb ik zo namelijk nog een goede manier om ruimte te besparen… Het nadeel van losse boeken stapelen is wel dat als je er een wilt lezen, je de hele stapel moet veranderen om er een boek tussenuit te kunnen pakken. Ook daarom is het handig om boeken van hetzelfde formaat te gebruiken.

2. Series die veel ruimte innemen

Wanneer je een serie hebt als A song of ice and fire, is er een betere manier. Wanneer je de boeken normaal neer zou zetten, ben je al snel een halve plank kwijt… Dus stapel je ze op een andere manier! Zet het eerste boek (of degene met de mooiste cover) met de voorkant zichtbaar in de boekenkast. Leg alle andere delen er in een stapel direct achter, met de onderkant van het boek naar voren. Zo neemt je serie slechts de breedte van één boek in, in plaats van de dikte van alle boeken! En je kan ook nog eens genieten van de mooie cover, omdat die in het zicht staat.

Dit werkt helaas alleen met series die uit veel of dikke boeken bestaan. De breedte van een boek moet kleiner zijn dan de dikte van alle boeken samen, dus een trilogie werkt vaak niet. Maar aan de andere kant kan je deze methode ook gebruiken voor boeken van één auteur, zoals bijvoorbeeld Stephen King. Een laatste opmerking: dit werkt het best als de boeken in de serie hetzelfde formaat hebben, bijvoorbeeld omdat ze samen in een box zaten.

3. Stapels upgraden

Als laatste redmiddel kun je de stapels uit methode 1 naar achteren schuiven, en er een paar boeken voor zetten. Let op dat je niet meer dan de helft van de stapel verbergt, zodat je nog steeds alle titels kunt herkennen. Op deze manier kun je nét een paar boeken meer kwijt op de plank!

Een nadeel is dat deze methode snel rommelig gaat ogen, doordat de boeken half verscholen zijn. Dit is een laatste redmiddel om extra boeken toe te voegen aan je kast zonder dat het gelijk chaos wordt, maar hierna heb je niet veel andere opties meer… Toch boeken dubbel zetten, of een extra kast kopen. Of kijk eens welke boeken geen ereplekje verdienen, zodat je ze kan verkopen of verbergen in een doos op zolder. Ik heb een extra kastje in de berging staan, zodat ik wel nog bij mijn boeken kan maar ze geen ruimte innemen in de grote kasten. Hier gaan de boeken naartoe die ik minder goed vond, maar niet weg wil doen vanwege redenen (cadeaus, nostalgie etc). Dit scheelt ruimte, maar toch is het pijnlijk om je boeken uit elkaar te moeten halen. Hopelijk heb je wat aan de bovenstaande tips gehad, zodat je nog even doorkan voordat je als een soort Sophie’s choice moet kiezen welke boeken het waard zijn…