Lief Dagboek,

Deze week heb ik mijn inner organizer de vrije hand gegeven. Ik heb al zolang ik me kan herinneren een passie voor het maken van lijstjes: to-do-lists, planningen voor de week, spreadsheets die automatisch dingen berekenen… Het geeft rust in mijn hoofd en het brengt overzicht over mijn taken en bezigheden. Met een goed lijstje heb ik het gevoel dat ik de wereld aankan.

Zoals ik zei ben ik deze week helemaal losgegaan. Ik heb een planner gekocht, de helft van mijn boeken in een spreadsheet gezet en een Goodreads-account aangemaakt, zodat ik nu op vier verschillende plekken mijn gelezen boeken moet aangeven. Maar waarom geniet ik hier zo van? De structuur van goed overzicht en color-coded bezigheden geeft me echt een prettig gevoel.

Planner

Allereerst: de planner. Ik maak al jaren gebruik van Microsoft To Do, voorheen Wunderlist. Maar wat ik een enorm nadeel vind: je kan het niet in een makkelijk overzicht per week zetten. Dus wanneer ik bijvoorbeeld mijn social content inplan, heb ik niet makkelijk in één overzicht welke andere dingen ik die week al gepland heb. Dat miste ik enorm, omdat ik nu steeds dingen alsnog moest verzetten als bleek dat ik al iets had gepland voor een ander kanaal.

De oplossing is een grote A4-planner van Structuurjunkie. Ik heb voor de datumloze gekozen, zodat ik deze week nog kon beginnen. En ja, dan komen de gekleurde markers ook weer naar boven! Werk? Paars. Blog? Blauw. Privé? Oranje. Ik weet niet of ik dit op deze manier blijf doen, want het is natuurlijk nog even uitproberen wat voor mij het fijnst werkt. Hoe gebruik jij je planner? Laat het weten in de comments en misschien ga ik jouw tip wel gebruiken!

Lijstjes

En dan zijn er nog de ontelbare (okee, het zijn er vier) manieren waarop ik bijhoud welke boeken ik heb gelezen. Wanneer ik een boek uitlees, moet ik Goodreads, Hebban, deze website en mijn eigen spreadsheet bijwerken. Natuurlijk is het meeste hiervan niet voor mezelf, maar voor mensen die het leuk vinden me te volgen (zoals jij!). Maar mijn spreadsheet is ondertussen een prachtig exemplaar met automatische berekeningen afhankelijk van de datum en het aantal pagina’s dat ik nog moet lezen. I love it!

Maar waar ik deze week ook mee ben begonnen (en geloof me, het is een monsterklus) is het maken van een overzicht van de boeken die ik in mijn kast heb staan. Genre, ISBN, taal en meer worden in een netjes overzicht gezet, zodat ik wanneer ik eenmaal klaar ben makkelijk kan bekijken welke boeken ik heb en welke ik aan zou kunnen raden voor iemand met een specifieke interesse. Zoals gezegd: het is een monsterklus. Elke dag probeer ik in ieder geval één plank te doen, zodat ik niet alles in een keer hoef te doen maar het bestand toch elke dag groeit.

Het is heerlijk om op deze manier met mijn boeken bezig te zijn. Door ze in een overzicht te zetten of met liefde een spreadsheet te maken die alles voor me uitrekent, heb ik het gevoel dat mijn boeken en ik een team zijn. Samen plannen we de dagen in, samen maken we een lijst met mijn boeken. Okee, dit klinkt echt een beetje raar. Maar ik hou van lijstjes! Ik denk dat dat het belangrijkste is om te onthouden van al dit gewauwel over planningen en spreadsheets. Ik hou van lijstjes.