Als je me al een tijdje volgt, weet je dat ik meerdere buddy reads tegelijkertijd doe. Maar wat zijn buddy reads eigenlijk? Wat zijn de regels? Hoe en wanneer doe je dit? In dit artikel leg ik alles aan je uit.

Wat is een buddy read?

Eigenlijk is het heel simpel: een buddy read is een boek dat je samen met iemand anders leest. Je spreekt af welke hoofdstukken je gaat lezen, en als je beide klaar bent, bespreek je het gedeelte dat je hebt gelezen. Dit kan IRL als je het geluk hebt bij elkaar in de buurt te wonen, maar het kan ook via videobellen, bellen of (spraak)berichten. Dit hangt volledig af van wat jij en je leesbuddy fijn vinden! Persoonlijk vind ik het het leukst om te videobellen, omdat je dan ook over andere dingen kunt praten (zoals elkaars leven). Maar als je daar geen tijd voor hebt, kun je altijd via berichten een boek bespreken.

Eigenlijk is een buddy read een soort boekenclub, maar dan al tijdens het lezen!

Wie

Eigenlijk is dit al uitgelegd in het vorige stukje, maar met wie doe je nou een buddy read? Met iedereen die wil! Je book bestie, je broer, een vreemdeling die je via social media hebt leren kennen… Zolang je dezelfde interesse in boeken hebt, kun je een buddy read doen. En zelfs dat is niet eens nodig: stap uit je comfort zone en lees eens een ander genre met iemand die daar enorm fan van is.

Misschien vind je het fijn iemand te kiezen die ongeveer hetzelfde leestempo heeft, zodat je niet steeds op elkaar hoeft te wachten. Of juist iemand met een drukke agenda, zodat je de tijd hebt om op je gemak te lezen. Lees je meerdere boeken tegelijk? Dan is het misschien prettig een vaste bespreek-dag af te spreken, zodat je weet wanneer je moet gaan beginnen aan het volgende stuk en ondertussen van andere boeken kunt genieten.

Wat

Ik noemde al eerder dat je een buddy read kan doen met mensen met dezelfde interesse in boeken. Want het maakt niet uit wát je leest, zolang je er plezier in hebt. (En zelfs als het boek heel slecht is, kun je enorm genieten van de buddy read: juist omdat het zo slecht is, heb je genoeg te bespreken en het is heerlijk om samen met een ander een boek af te branden.)

Een tip is om niet te dunne boeken te kiezen, omdat je natuurlijk meerdere keren samen wilt komen om het gelezen deel te bespreken. Je kunt samen plot holes bespreken, fantaseren over hoe het verder zal gaan, of gewoon zwijmelen over dat knappe personage… En dat is het leukst als je er een paar besprekingen uit kan halen! Dus kijk naar boeken die je fijn kunt verdelen (bonustip: Game of Thrones heeft geen genummerde hoofdstukken en de titels zijn de namen van de personages – niet handig als je de boel wilt gaan verdelen) en die je in meerdere sessies kunt opdelen, zodat je samen kunt speculeren over de afloop.

Waar

Waar je maar wilt! Het lezen kan in je luie stoel of elke andere plek waar je normaal gesproken leest, maar je kunt ook afspreken om samen in een parkje of café het stuk te lezen en daarna gelijk te bespreken. Het lezen hoeft natuurlijk niet tegelijk, en dit werkt het best als je ongeveer dezelfde leessnelheid hebt, maar is het niet leuk om een keer met een vriend(in) af te spreken, een stuk van een boek te lezen en daarna gelijk je gedachtes erover op elkaar los te laten?

Ook het bespreken kan gewoon vanuit huis, of op een afgesproken locatie. Door alle moderne communicatie-technieken zijn er genoeg opties om online een (stuk van een) boek te bespreken. Zoek een lekker plekje uit, houd je oplader en wat te drinken bij de hand en bespreken maar!

Wanneer

Wanneer je maar wilt! Je kunt beginnen zodra jij en je partner er klaar voor zijn. Hebben jullie allebei het boek in huis? De tijd om binnenkort te bespreken? Geen andere boeken die uitgelezen moeten worden? Let’s go!

Ook het bespreken kan wanneer je wilt. Doordeweeks, in de avond, in het weekend, tijdens kantooruren… Kies wat het beste past in het leven van jou en je buddy. En hoe vaak je gaat afspreken is ook aan jullie: kies ervoor om vaste dagen af te spreken, of juist alles op zijn beloop te laten en elkaar een berichtje te sturen wanneer je ‘bij’ bent.

Waarom

Deze lijkt me het makkelijkst: omdat het leuk is! Als ik ga videobellen voor een bespreking, zijn we regelmatig drie uur verder voordat we ophangen. Omdat je samen een boek uit moet kiezen, lees je boeken die misschien niet meteen op je radar hadden gestaan. Je leert van elkaars leesstijlen (waar let iemand op, waar ergert iemand zich aan?) om op een nieuwe manier naar verhalen te kijken. En als je in een reading slump zit, kun je met een paar hoofdstukken per week toch aan het lezen blijven.

Tips

Een paar tips voor de beginnende buddy reader:

  • Hoe leuk het ook is om buddy reads te doen, kijk uit dat je er niet teveel tegelijk doet. Het is makkelijk om de verhalen door elkaar te halen, zeker als de boeken qua genre veel op elkaar lijken.
  • Een buddy read hoeft natuurlijk niet met maar twee personen: maak een groepje van drie of vier! Het is een leuke manier om met boekenliefhebbers in contact te komen, zeker als je nog niet veel mensen kent die net zo gek zijn op lezen. Nodig zelf een extra leesmaatje uit, of laat je book bestie een ander persoon uitnodigen.
  • Zorg dat je van tevoren duidelijk weet wat er van je verwacht wordt. Niets is zo vervelend als wachten op je buddy, terwijl jij al weken klaar bent! Bespreek voordat je begint hoe vaak je ongeveer wilt bespreken, hoe snel je door het boek heen wilt en wat jouw mogelijkheden zijn.