Lang leve de koning! Om extra in de Koningsdag-sfeer te komen, zeker nu we niet zo veel mogelijkheden hebben om deze dag te vieren, heb ik een rijtje YA-series gemaakt waar royalty in voorkomt. Duik in andere werelden, ontdek nieuwe koninkrijken en vier deze koninklijke dag met een goed boek!

The folk of the air-serie van Holly Black

Heel eerlijk: The folk of the air-serie van Holly Black heb ik zelf nog niet gelezen, ook al staan de verschillende delen al een paar weken te pronken in mijn kast. Ik was gewoon te druk met andere boeken, maar deze serie komt voor de zomer nog wel aan bod. Dus wat ik je erover kan vertellen, is puur gebaseerd op de flaptekst van het eerste deel (omdat ik mezelf niet wil spoilen).

We volgen Jude en haar twee zusjes, wiens ouders tien jaar geleden zijn vermoord. Sindsdien wonen ze in het elfenrijk Elfhame, waar ze worden gediscrimineerd vanwege hun menselijke afkomst. Jude heeft vooral last van de jonge prins, maar alles verandert wanneer de kroonprins haar als spion inschakelt. Ze moet wel oppassen, want niets is wat het lijkt.

Nederlandse titels:

 • De wrede prins
 • De gevallen koning
 • De verbannen koningin

Engelse titels:

 • The cruel prince
 • The wicked king
 • The queen of nothing

Red queen-serie van Victoria Aveyard

De flaptekst van The cruel prince deed me heel sterk denken aan Red Queen van Victoria Aveyard. Ook hier gaat het over een meisje dat gedwongen is om in een koninklijke omgeving te leven, waar ze duidelijk anders is dan de rest van het hof. Daarnaast zijn er ook in deze serie twee prinsen, waarvan niet duidelijk is of je ze nou kan vertrouwen of niet…

Mare Barrow leeft in een wereld die verdeeld is door bloed. De mensen met zilver bloed hebben namelijk krachten, waarmee ze de roodbloedige (en krachteloze) mensen overheersen. Dan gebeurt er iets en ontdekt Mare dat zij ook krachten heeft, terwijl haar bloed rood is. Het koningshuis doet er alles aan om haar te verbergen door haar te presenteren als verloren Zilveren prinses, en huwelijken haar uit aan de jongste prins. Mare moet zien te overleven in een wereld waar ze niet hoort en ondertussen haar kracht leren kennen.

Nederlandse titels:

 • Rode koningin
 • Zwaard van glas
 • Koningsval
 • ?

Engelse titels

 • Red queen
 • Glass sword
 • King’s cage
 • War storm

The Selection-serie van Kiera Cass

Veel minder avontuurlijk maar eigenlijk net zo spannend: The selection-serie van Kiera Cass. Deze boekenreeks speelt zich (bijna) volledig af in een paleis, en bestaat uit maar liefst vijf boeken en een aantal korte verhalen waarin leden van het koninklijk huis centraal staan. Hoeveel royalty wil je hebben? En dat is de serie ook nog eens een koninklijke versie van The bachelor!

Prins Maxon is op zoek naar een bruid, en dat doet hij volgens de traditionele manier van Illéa: met een Selectie. Uit elke provincie wordt een meisje gekozen, dat uitgenodigd wordt op het paleis om te strijden voor zijn hart. Maar America Singer heeft haar eigen redenen om niet naar huis te willen, en de knappe prins heeft daar niets mee te maken. Maar alles verandert wanneer ze hem ontmoet…

Nederlandse titels:

 • De selectie
 • De elite
 • De one
 • De prinses
 • De kroon

Engelse titels:

 • The selection
 • The elite
 • The one
 • The heir
 • The crown

The Grishaverse van Leigh Bardugo

Oké, als we heel eerlijk zijn speelt royalty niet zo’n grote rol in het eerste deel, en ik wil me graag spoiler-vrij door deze lijst heen werken. Dus geloof me op mijn woord dat in de latere delen van de Shadow and bone-trilogie prinsen en koningen een centrale rol spelen! En er zijn nog wat boeken die ik niet gelezen heb, maar die titels hebben die weggeven dat er ook wat royalty in wordt verwerkt…

Als je de serie Shadow and bone op Netflix al voorbij hebt zien komen, weet je misschien al waar deze reeks over gaat. Alina Starkov is een wees in het Eerste Leger van Ravka en ontdekt tijdens een gevaarlijke missie dat ze een sluimerende kracht heeft. Hierdoor wordt ze in een klap een Grisha, en moet ze trainen in het opleidingscentrum bij het paleis. In korte tijd moet Alina haar bijzondere kracht onder controle krijgen en zich een plaats weten te geven in de magische wereld van het Kleine Paleis.

Nederlandse titels:

De Grisha-trilogie

 • Schim en schaduw
 • Dreiging en duisternis
 • Val en verlossing

De Kraaien-duologie

 • List en leugens
 • Kraai en koninkrijk

De Nikolai-duologie

 • De verminkte koning
 • Het oordeel van de wolf (verschijnt 16 juni)

Engelse titels:

Shadow and bone-trilogie

 • Shadow and bone
 • Siege and storm
 • Ruin and rising

Six of crows-duologie

 • Six of crows
 • Crooked kingdom

Nikolai-duologie

 • King of scars
 • Rule of wolves

The Lunar chronicles van Marissa Meyer

Als ik je zeg dat elk deel in deze reeks een moderne vertelling is van een klassiek sprookje, dan weet je eigenlijk al genoeg: knappe prinsen en prinsessen in nood zorgen voor voldoende royalty. Assepoester, Roodkapje, Rapunzel en Sneeuwwitje worden in een cyberpunk-achtige wereld neergezet en krijgen zo een moderne twist. Roodkapje is geweldig met een geweer, Rapunzel is een hacker en Sneeuwwitje woont op de maan, maar in het eerste deel ontmoeten we Assepoester en natuurlijk de prins.

Cinder is een cyborg en woont bij haar gemene stiefmoeder. Ze werkt op de markt als techneut, waar ze prins Kai ontmoet. Wanneer ze aan zijn robot werkt, ontdekt ze een geheime boodschap die niet alleen haar leven op zijn kop zet, maar ook betrekking heeft op intergalactische machtsverhoudingen.

Nederlandse titels:

 • Cinder
 • Scarlet
 • Cress
 • Winter

Engelse titels:

 • Cinder
 • Scarlet
 • Cress
 • Winter

Wil je nog meer?

Tja, er zijn natuurlijk genoeg series die ik zelf nog niet ontdekt heb. Het is onvoorstelbaar, maar ik heb A court of thornes and roses (ACOTAR in de volksmond) van Sarah J. Maas bijvoorbeeld nooit gelezen. Gebaseerd op de naam kan ik me zo voorstellen dat ook deze reeks over royalty gaat.

En dan is er nog de American Royals-serie van Katherine McGee, die uit twee delen bestaat. Deze reeks gaat over het Amerikaanse koningshuis in onze tijd, wanneer Amerika geen democratie maar een koninkrijk zou zijn geweest. Dus problemen met social media, de eerste vrouwelijke troonopvolger en publieke opinie spelen hierin een rol.

Ik weet zeker dat ik nog meer heb gemist. Help me! Welke YA-serie ken jij waar royalty in voorkomt? Laat het weten in de comments!