Als je zoveel leest als ik, ontkom je er niet aan: soms zie je een foutje in een boek. Maar waar taal- en spelfouten, typfouten en interpunctiefouten irritant zijn, gaat het echt helemaal mis bij misdrukken. Zetfouten zijn dan juist weer enorm grappig, als je het geluk hebt ze tegen te komen.

De eerste keer dat ik hiervan op de hoogte was, overkwam het niet mijzelf maar anderen. Als Grisha-ambassadeur voor Blossom Books kregen ik en de negen andere ambassadeurs de boeken toegestuurd. Na een paar dagen kregen we er een berichtje achteraan: of we wilden controleren of we bepaalde pagina’s in onze exemplaren hadden, omdat ze hadden begrepen dat er zetfouten waren gemaakt bij de drukker. Bij een aantal ambassadeurs ontbrak inderdaad een stuk (en precies op een heel spannend deel!), maar gelukkig was de mijne compleet.

Hoe kan zo’n misdruk ontstaan? Wanneer een boek gedrukt wordt, gaat dat in katernen. Dit zijn bundeltjes pagina’s die tegelijk gedrukt, gesneden en gebundeld worden op de juiste volgorde. Vervolgens worden deze katernen achter elkaar tegen de rug van het boek bevestigd, waarna het boek wordt afgemaakt. Zo’n katern kan op de verkeerde plaats worden gezet, of zelfs helemaal ontbreken.

Nog leuker wordt het bij zetfouten. Vroeger werden alle letters en tekens met de hand gezet door een zetter, waarna ze werden ingeïnkt en met papier door de drukpers werden gehaald. Door ons digitale tijdperk kom je dit niet meer tegen, maar in oudere boeken kun je nog wel eens pareltjes ontdekken. Zo heb ik een exemplaar van Gejaagd door de wind van Margaret Mitchell waarin ineens een woord rechtop was gedrukt! Het lijkt erop dat op dat moment al gebruik werd gemaakt van hele woorden in plaats van letters, en dat het woord verticaal in de zin is gezet.

Laatst had ik weer een misdruk in mijn handen: een katern was dubbel geplaatst, maar daardoor ontbrak ook een katern. Midden in Nooit gedacht van Latoya Morris ging ik van pagina 192 naar 225! Gelukkig zijn dit soort dingen snel opgelost: je mag een misdruk gewoon terugbrengen naar de winkel of uitgever. Binnen een week had ik een nieuw exemplaar, waar alle katernen wel in zaten, en kon ik weer verder lezen over de wereld van Peter Pan. Wil je weten wat ik verder van dit boek vond? Lees dan komende maandag mijn recensie op deze blog.