Een vermoorde maffiabaas, corrupte agenten en onbetrouwbare vrienden: in Theo-Henk Strengs Dochter van de onderwereld zit het allemaal. Deze YA leest vlot weg, maar mist soms wat diepgang.

Hoofdpersoon Nikki is niet zomaar een tiener: ze is de dochter van een van de grootste maffiabazen in Rotterdam. Wanneer haar vader wordt vermoord, wordt al snel duidelijk dat haar moeder die rol overneemt. Het politieonderzoek gaat te traag, dus Nikki’s moeder zet haar eigen mannetjes op de zaak. Nikki is het hier niet mee eens en besluit zelf onderzoek te gaan doen naar de dood van haar vader.

Dit leidt tot een spannend verhaal vol mysterie, met een hoog tempo waardoor de acties elkaar snel opvolgen. Maar aan de andere kant is dit een minpunt: de innerlijke wereld van Nikki blijft oppervlakkig, omdat er weinig reflectiemomenten zijn. Het is geen dik boek, dus er was zeker ruimte om iets meer stil te staan bij de gedachten van een tiener die zojuist haar vader heeft verloren en het mysterie rond zijn dood wilt oplossen. De verschillende ontmoetingen met andere mensen ‘uit het wereldje’ geven Nikki aanwijzingen, maar leiden niet tot innerlijke monologen. Dit is een gemiste kans, maar het doet niet af aan de spanning die in het verhaal zit.

Nikki is een problematische puber: ze rookt, spijbelt en luistert niet naar gezag. Toch is er niemand die ingrijpt, zowel thuis als op school. Zelfs in mijn middelbare schooltijd (en dat is 15 jaar geleden) was het verboden om op het schoolplein te roken, maar Nikki doet dit regelmatig zonder enige consequenties. Scholen hebben een belangrijke rol in het stimuleren van de rookvrije generatie, maar Nikki’s school lijkt een stap terug te hebben gedaan. Dit soort kleine details maakten het verhaal soms onrealistisch.

Al met al is Dochter van de onderwereld een vermakelijk boek, dat je op het randje van je stoel houdt. Door de opvolging van acties en plottwists, in combinatie met de lengte van het boek, is het een boek dat je in één ruk uitleest. Was het beter tot zijn recht gekomen als er iets meer pauzes in het boek zaten? Ja, dat denk ik wel. Maar ondanks dat is het plot spannend, en kan je niet wachten om erachter te komen wat er precies gebeurd is met Nikki’s vader.