Hou je van thrillers met een vleugje horror? Door Het Sleutelgat van Ruth Ware is dan zo’n boek dat precies in je straatje past. Het verhaal gaat over Rowan, een nanny die het allerergst meemaakt: een van de meisjes waar ze voor zorgt, overlijdt onder haar toeziend oog…

Vreemde geluiden

Wat Door Het Sleutelgat zo intrigerend maakt, is dat het totaal niet overkomt als een boek over bovennatuurlijke krachten, maar er toch een kleine rol is weggelegd voor geesten. Het andere werk van Ware is totaal niet in deze categorie van horror te plaatsen. Ondanks de verwijzingen en suggesties naar geesten, kan je als lezer toch nauwelijks geloven dat het daadwerkelijk daarmee te maken heeft.

De meeste instanties van deze geestverschijningen zijn in de vorm van vreemde geluiden, zoals het geluid dat iemand rondjes loopt op de zolder boven Rowan’s slaapkamer terwijl Rowan op de bovenste verdieping slaapt. Ook zeggen de kinderen af en toe iets vreemds, indirect of direct geesten noemend. Allemaal ingrediënten voor kippenvel, natuurlijk.

Detective, maar dan anders

Eigenlijk is Door Het Sleutelgat een detective: je weet dat er een moord is gepleegd – of in ieder geval een meisje is overleden – en je probeert uit te zoeken wat er is gebeurd. In plaats van dit onderzoek vanuit een rechercheur te beschrijven, zoals de meeste detectives, volg je nu de gebeurtenissen die leidden tot de dood van het meisje zoals beschreven door Rowan.

Zoals een goede thriller blijft het motief van de dader lang onduidelijk, maar zijn er genoeg karakters die voor de dood van het meisje verantwoordelijk zouden kunnen zijn. De puberende tienerdochter, de knappe klusman die op het terrein woont, zelfs de schoonmaakster die elke ochtend en avond langskomt: wie is er bij het overlijden van het kind betrokken?

Oordeel

Doordat het verhaal door Rowan wordt verteld, volg je al haar angsten en verdenkingen gedurende de dagen voor het dodelijke voorval. De spanning zit er goed in, mede door de verwijzingen naar iets bovennatuurlijks. Wanneer uiteindelijk de ontknoping plaatsvindt en je het boek dichtklapt, blijf je met een aantal vragen achter.

Ware weet op een originele manier detectives te schrijven, zoals bijvoorbeeld eerder De Vrouw In Suite 10. Het mysterie wordt zo weergegeven dat je als lezer actief mee kan verdenken, onderzoeken en conclusies kan trekken. In Door Het Sleutelgat leidt het verhaal tot een climax waar je nog even van moet bijkomen nadat je het gelezen hebt.

Originele titel: The Turn Of The Key