Een fae op de vlucht, een donker geheim en een crush uit haar jeugd: From storm and shadow van Rachel Morgan heeft alle elementen die een YA fantasy nodig heeft, en het is onmogelijk om neer te leggen.

In From storm and shadow volgen we Silver, die op de vlucht is sinds haar ouders twee jaar geleden voor haar ogen zijn vermoord. Dan vindt haar vroegere beste vriend Ash haar, die haar hulp nodig heeft. Monsters van schaduw infiltreren de wereld van de fae, en Silver is de enige die weet hoe het opgelost kan worden. Maar kan ze Ash wel vertrouwen? En wat is het duistere geheim dat ze al die tijd heeft proberen te vergeten?

Dat ga ik natuurlijk niet verklappen, ook omdat ik dan wel een tijdje bezig ben: plottwists volgen elkaar in rap tempo op, Silver wordt meerdere keren verraden door mensen die haar trouw zouden moeten zijn en de actiescènes vliegen je om de oren. De hoeveelheid shit waar dit meisje mee te dealen krijgt is enorm, en de meesten zouden het allang hebben opgegeven. Silver niet. Nee, zij heeft een mysterie om op te lossen en een wereld om te redden, waarbij ze haar verleden onder ogen moet komen.

Er zijn altijd een paar dingen die voor mij een YA fantasy kunnen breken, dus bij deze ga ik ze allemaal langs. Ten eerste de wereld: is de wereld begrijpelijk, compleet en waanzinnig? Hoe ingewikkelder het wordt, hoe beter – mits goed uitgelegd. En dat kan hier zeker worden afgevinkt: niet alleen is de beschrijving van de bossen rondom Stormsdrift (de stad waar Silver en Ash woonden toen ze opgroeiden) magisch en zo duidelijk dat je het voor je kunt zien, ook de regels van de wereld zijn helder. Er zijn geen grote gaten in de wereld, waardoor dit boek voelt als een mogelijk echte dimensie waar ik als mens niet van op de hoogte ben.

Dan is er de achtergrond van de personages. Ook dit is een succes in From storm and shadow. Silver in de huidige wereld ontdekt steeds meer, maar ook in de flashbacks die we te zien krijgen leert Silver de geheimen van haar wereld. De kleine hints naar dingen die later belangrijk zijn, zijn goed verstopt maar voor de oplettende lezer zeker te vinden. Hoewel we alleen Silvers perspectief meekrijgen, zijn ook de andere personages uitgewerkt. Ash en zijn gezin zijn een verademing om te lezen, omdat de broers precies zo met elkaar omgaan als je van broers verwacht. Iedereen heeft een eigen stem en daardoor worden de personages echt.

Dus ook dat punt is afgevinkt. Als laatste kijk ik altijd naar de schrijfstijl, die niet per se concrete eisen heeft, maar meer op gevoel wordt goedgekeurd. En ja, ook dit is raak: Morgan schrijft op een manier die je meetrekt in de actie, waardoor je het boek niet weg wilt leggen en vaak iets te lang aan het lezen bent (vaarwel, nachtrust). Of het nou de perfecte balans is tussen actie, het oplossen van een mysterie en de onderdrukte vonken tussen Silver en Ash, of gewoon dat je het allemaal voor je ziet terwijl je het leest: dit boek sleurt je mee en laat je niet meer los.

Is het me dan toch gelukt een minpuntje te vinden? Misschien. Ik ben namelijk niet zo’n fan van de titel, From storm and shadow. Hoewel het goed bij de inhoud van het boek past, zijn er heel veel boeken die deze woorden in de titel hebben. Misschien was een andere naam beter geweest, om verwarring met zoektermen te voorkomen.

Al met al is dit boek perfect voor iedereen die houdt van fantasy, fae, magie, portalen naar andere werelden en monsters. En guess what? Dat is precies waar ik van hou.