Deze aflevering is al opgenomen, dus je reactie zal niet meer te beluisteren zijn. Maar je kan wel je mening, reacties op het boek of op de aflevering in de Discord-server achterlaten, zodat de discussie door kan gaan. Hieronder zijn de leesvragen te vinden zoals ze in de aflevering besproken zijn. Voel je vrij om ook daar nog op te reageren in de reacties.

Leesvragen (bevatten spoilers)

  1. Wat is je eerste reactie op het boek?
  2. Het boek wordt ingeleid door emails, waaruit blijkt dat dit een historische roman is en binnen de werkelijkheid van de mails dit dus geschiedenis is. Denk aan Stephen Fry’s bestsellers over de antieke oudheid, bijvoorbeeld. Wat vind je hiervan?
  3. Er zijn meerdere personages die we allemaal volgen gedurende de ontwikkelingen die leiden tot de Grote Omwenteling. Welke vond je het leukst? Met wie had je het minst?
  4. Door het boek wordt aangegeven hoeveel jaar er nog te gaan is. Wat is het effect hiervan?
  5. Wat vond je van het einde?
  6. Dit boek zou je kunnen lezen als een feministisch boek, omdat genderrollen worden omgedraaid. Ook zou je kunnen zeggen dat het een kritiek is op elke machthebber, omdat er altijd onderdrukten zijn en het veranderen van de macht is niet de oplossing (denk aan vergelding die in dit boek voorkomt, omdat de vrouwen de mannen willen laten voelen hoe het voor hen was). Welke lezing vind jij het belangrijkst? En welke boodschap neem je mee?
  7. Wat vind je van de manier waarop de personages omgaan met hun macht (in politieke/maatschappelijke en lichamelijke zin)?
  8. Er is ook een mannelijk personage. Waarom heeft Naomi Alderman hem toegevoegd (of hem mannelijk gemaakt)?
  9. Zijn er dingen die je nog aan bod wilt laten komen tijdens de bespreking?