Het is dierendag, en hoe kunnen we beter onze dieren in het zonnetje zetten dan lezen over dieren? Hier zijn vijf boeken met dieren in de hoofdrol.

The Curious Incident of the Dog in the Night Time – Mark Haddon

Uitgeverij: Vintage Books
Genre: roman

Wanneer de hond van de buren wordt vermoord, gaat Christopher op onderzoek uit. Door zijn Asperger beleeft hij de wereld heel anders dan de meeste mensen, wat tot een bijzonder avontuur leidt. De hond speelt dan wel geen hoofdrol, maar is een belangrijk element in het plot van het verhaal.

Dikke pinguïns vallen vakker dan dunne – John Lloyd, John Mitchinson, James Harkin & Anne Miller

Uitgeverij: Boekerijk
Genre: non-fictie

De ondertitel van dit boek: en 1341 nieuwe nutteloze feiten. Wist je bijvoorbeeld dat het vlees van bange dieren veel taaier en minder lekker is? Of dat de schedel van Shakespeare niet in zijn graf ligt? En de meest herkenbare: abibibliophobia is de angst dat je niets meer te lezen zult hebben.

De Vrolijke Verrijzenis van Arago – Tomas Lieske

Uitgeverij: Querido
Genre: roman

Mensen die mijn blog volgen, hebben hier al een recensie van voorbij zien komen. Een meisje ziet na een auto-ongeluk een platgereden vos opstaan en doorlopen. Ze worden vrienden en komen in allerlei avonturen terecht.

Zijn We Slim Genoeg Om Te Weten Hoe Slim Dieren Zijn? – Frans de Waal

Uitgeverij: Atlas contact
Genre: non-fictie

Een boek vol met onderzoeken naar dieren en hun vindingrijkheid, what’s not to love? Op een wetenschappelijke maar toegankelijke wijze wordt de slimheid van dieren uitgelegd. Hierbij spelen primaten een grote rol, maar ook andere dieren komen aan bod: olifanten, inktvissen, verschillende vogels en dolfijnen, om er een aantal te noemen.

Animal Farm – George Orwell

Uitgeverij: Penguin Books
Genre: (dystopische) roman

Op een lijstje met dieren in de hoofdrol kan Animal Farm natuurlijk niet ontbreken. In deze dystopische roman hebben dieren de macht overgenomen omdat ze het beu zijn als slaven voor de mensen te leven, maar alles gaat niet zoals ze dachten: uiteindelijk zijn ze slechter af dan waar ze begonnen.