Telt het als je een serie nog niet helemaal hebt gelezen, maar de eerste twee delen zo goed vond dat je niet gelooft dat het laatste deel tegen zou kunnen vallen? Want dat is hoe ik me voel over The Folk of the Air-reeks van Holly Black.

In het kort

  • Bestaat uit The Cruel Prince, The Wicked King en The Queen of Nothing
  • Vertaald naar het Nederlands als de Elfhame-reeks door Boekerij
  • Boordevol plottwists, actie én enemies-to-lovers
  • Krijg je er geen genoeg van? Lees dan de companion-stories!
  • Over een mensenmeisje in feeënland

Elfhame

De eerste reden om van deze serie te houden: de wereld. Hoewel hoofdpersoon Jude als mensenmeisje is geboren, is ze opgegroeid in Elfhame, de wereld van feeën en andere mythologische wezens. Omdat haar stiefvader een hoge positie aan het hof heeft, komt Jude in aanraking met de knappe prins Cardan. Natuurlijk zijn alle faeries (ik weet nooit of ik dit moet vertalen als ‘elf’ of ‘fee’, want beide dekt het niet helemaal voor mijn gevoel) knap en bezitten ze krachten om mensen te beïnvloeden. Dit maakt de wereld waarin Jude opgroeit gevaarlijk, maar tegelijkertijd ook magisch.

De wereld aan het hof is fascinerend beschreven, zeker vanuit het perspectief van outsider Jude. Ik voel me aangetrokken tot deze wereld, ik zou er heel graag heen willen. Natuurlijk is dat precies wat faeries willen: sterfelijke mensen naar hun wereld lokken ter vermaak. Zelfs een boekenreeks over deze wereld heeft me betoverd…

Twists en verrassingen

Maar wat me het meest aanspreekt in deze wereld is niet het sterke vrouwelijke hoofdpersonage, de knappe prins (alhoewel…) of de prachtige wereld. Nee, het zit boordevol goed doordachte plottwists, waarmee je elke keer weer wordt verrast. Ik kan natuurlijk alleen over deel 1 en 2 praten, want deel 3 heb ik nog niet gelezen, maar tot nu toe zit ik constant op het randje van mijn stoel tijdens het lezen. Het plannen, de achterbakse wendingen en het rekening houden met elk scenario en er dan nog naast zitten is enorm goed geschreven. Je leeft mee met Jude, bent verrast als zij dat is. Maar ze houdt je niet op de hoogte van haar eigen plannen, waardoor je nooit weet uit welke hoek de twist zal komen.

Is dit het beste boek dat ik ooit heb gelezen? Vast niet. Maar het is wel een heerlijke YA-fantasy-serie waar ik graag naar terugkeer en op dit moment een van de beste boeken die ik dit jaar gelezen heb.