Hoe heerlijk is het als bepaalde quotes uit boeken letterlijk terugkomen in de verfilming! Maar voordat we daar zijn aanbeland, zijn er nog een paar andere dingen uit aflevering 7 van de Netflix-serie Shadow and bone die we moeten bespreken…

Het begin van de ellende

Een grote toevoeging van deze serie aan de boeken uit de Grishaverse is dat we zien hoe de Onzee is ontstaan. In de boeken is dit altijd vaag gebleven, wordt nooit beschreven wat er precies gebeurde toen de Duisterling de Black Heretic werd. Nu, dankzij Shadow and bone, weten we eindelijk wat Leigh Bardugo in gedachten had. Ze is namelijk erg betrokken geweest bij het maken van deze serie, waardoor we er vanuit kunnen gaan dat haar eigen visie is verwerkt in de serie.

Toch vond ik bepaalde stukken van deze reveal een beetje jammer. De Duisterling, of Generaal Kirigan zoals hij in de serie bekend staat, komt in de boeken niet over als iemand die liefde (of in ieder geval romantische liefde) kent. Al van jongs af aan leert hij om een muur om zich heen te bouwen, niet te laten merken dat hij een versterker is dus niemand hem aan te laten raken. Dit staat centraal in een bonus-hoofdstuk in Ruin and rising, het derde deel in het Engels. Dit hoofdstuk heet The demon in the woods en draait om een jonge Eryk (de naam waar hij op dat moment gebruik van maakt) die leert om fysiek contact met andere Grisha te vermijden, en zich voorneemt om een veilige haven voor Grisha te maken. Dit is uiteindelijk het Kleine Paleis.

Maar in Shadow and bone draait het hele ontstaan van de Onzee om het verlies van een geliefde. Het maken van een veilige plek voor Grisha zit er wel in, maar ik vond het een beetje cliché dat de Duisterling uit emoties en wraakgevoelens de Onzee creëerde, terwijl hij later als kil en harteloos wordt gepresenteerd. Dat Alina zo dicht bij hem kan komen, hem zo kan raken, is bijzonder: dat is nog nooit gebeurd. Het voelt dus als een ‘makkelijke’ oplossing voor het ontstaan van deze belangrijke plek.

Kaz & co.

Deze aflevering staat vooral in het teken van Alina en de gebeurtenissen rondom de jacht op Morozova’s Hert, maar ook onze geliefde Kraaien zijn aanwezig. Ze zoeken een manier om de Onzee weer over te steken, omdat ze teruggaan naar Ketterdam. Na hun gefaalde missie moeten ze hun wonden likken en een manier verzinnen om hun verliezen goed te maken, omdat er voor Kaz en Inej veel op het spel stond.

Het hert

Mal en Alina weten het hert te vinden, maar Alina wil het mooie dier niet vermoorden om gebruik te kunnen maken van zijn krachten als versterker. Ook hier zitten wat verschillen met het boek, want in het boek is het duidelijk dat Generaal Kirigan de versterker voor Alina wilt. In de serie komt het over alsof hij Morozova’s Hert voor zichzelf wilt, om zijn eigen krachten te versterken. Wanneer hij Mal gebruikt om Alina terug te krijgen, vermoordt hij uiteindelijk het prachtige hert en gebruikt David om de stukken gewei aan Alina en zichzelf te binden. Weer een verandering: in het boek krijgt alleen Alina een versterker, en is ze aan de Duisterling gebonden doordat hij degene was die het hert doodde.

Nu Alina niet alleen een versterker heeft, maar ook gebonden is aan de Duisterling, kan de finale beginnen…