Sommige boeken zijn een perfecte mix van moordmysteries, liefdes en tieners. Dit Is Ons Verhaal van Ashley Elston is een van die boeken: het heeft de juiste elementen in de juiste dosis. Centraal staat de dood van een jongen van een privéschool, en het plot twists op onverwachte momenten EN manieren.

Plot (twist!)

In het begin is het verhaal interessant genoeg om me door te laten lezen, maar niet genoeg om me op het puntje van de stoel te laten zitten. De dood van Grant is een shock voor Kate en ze is vastberaden de dader te berechten, maar het verhaal voelt een beetje plat. Bijna alsof er een element mist. En dan, BAM! Plot twist! Vanaf dat moment heeft het boek hetzelfde ik-ben-vergeten-dat-ik-ook-andere-dingen-te-doen-had-vandaag-effect als klassieke YA series zoals The Hunger Games en Twilight.

De lezer’s inner teenager komt naar boven en neemt het over, laat zichzelf helemaal verzwelgen in de wereld die door Elston is gemaakt. Hoe krachtig die eerste liefde is, hoe gemeen tieners kunnen zijn, alles dat geweldig was aan de middelbare school: onze inner teenager krijgt er geen genoeg van. Natuurlijk geldt dit voor een heleboel YA boeken en niet specifiek Dit Is Ons Verhaal, maar bij dit boek is het goed verstopt tot het je in je (tiener) gezicht slaat.

De slechterik

Iets dat het verhaal tempo geeft is het gesloten-deur-mysterie: één van de vier jongens moet de schutter zijn. Dit geeft Elston manieren om spanning te creëren, zoals de korte pagina’s vanuit het perspectief van de dader. Vanaf het eerste moment krijg je het gevoel dat het geen ongeluk was, voornamelijk door deze inkijkjes in de hersenen van de boosdoener. En wanneer Kate steeds dichter bij de waarheid komt, worden deze pagina’s steeds meer en meer gericht op haar en hoe haar te stoppen.

De slechterik is zo goed, dat je aan het eind je zorgen begint te maken. Met vier mogelijke moordenaars die allemaal tiener zijn, zijn de verdachten makkelijk te manipuleren om één van hun vrienden erin te luizen zolang het zichzelf maar veilig houdt. Terwijl het eind van het boek steeds dichterbij komt, komt de vraag op. Zijn er genoeg pagina’s over om deze zaak op te lossen?

Het oordeel

Ondanks de ietwat trage start heeft dit boek een knaller van een eind die het zeker de moeite waard maakt. Elston heeft een mysterie gemaakt waarbij elk van de vier jongens de dader had kunnen zijn en laat je raden tot het allerlaatste hoofdstuk. Het liefdesverhaal van Kate is niet alleen gevaarlijk voor haar, maar ook voor de zaak.

Dit allemaal maakt een geweldige YA-thriller die je op het randje van je stoel houdt. Vanaf de plot twist, tenminste. Als je van spanning en bevoorrechtte tieners houdt, moet je zeker een exemplaar van dit boek hebben.

Originele titel: This Is Our Story