Het is de tijd van spookachtige verschijningen, uitgemergelde mummies, bloederige weerwolven en dorstige vampiers: Halloween! Ook in de boekenwereld zijn er genoeg enge monsters te vinden, al zijn ze lang niet allemaal slecht…

Harry Potter en de Steen der Wijzen – J.K. Rowling

Uitgeverij: De Harmonie Amsterdam

Genre: kinderboek

Misschien wel de beroemdste heksen en tovenaars ter wereld: de hoofdpersonen van Harry Potter. In het eerste deel zit een driekoppige hond, een professor met een extra gezicht en een draak genaamd Norbert. Is dat nog niet genoeg inspiratie voor je kostuum? Gelukkig zijn er nog genoeg vervolg-delen waar meer enge wezens in voorkomen…

Nieuwe maan – Stephenie Meyer

Uitgeverij: Van Goor

Genre: YA/fantasy

In het eerste deel van de Twilight-reeks komt Bella erachter dat vampieren echt bestaan. Maar in dit deel verschijnt er ineens nóg een monster in haar leven: haar beste vriend blijkt een weerwolf te zijn! Ben jij team Jacob of team Edward?

De Noodzaak – Stephen King

Uitgeverij: Luitingh – Sijthoff B.V.

Genre: thriller

Wanneer de nieuwe tweedehands winkel opent in Castle Rock, kun je daar alles vinden. Maar de voorwerpen die eerst zo vol overtuiging werden gekocht, blijken alleen maar tweestrijd te zaaien. Niemand kon ook weten dat de vriendelijke eigenaar eigenlijk de duivel is. Als een echte Stephen King thriller komen er afschuwelijke scènes in voor, en de verfilming schijnt nog bruter te zijn…

Good Omens – Neil Gaiman & Terry Pratchett

Uitgeverij: Corgi Books

Genre: humor

Dit is een duo-kostuum: een engel en een duivel proberen samen de Apocalypse te voorkomen, omdat ze te gesteld zijn op de aarde. Met een flinke dosis humor van de auteurs is dit een van de heerlijkste boeken over het einde van de wereld die ik ooit gelezen heb!

Dracula – Bram Stoker

Uitgeverij: NBC (Nederlandse Boekenclub)

Genre: thriller/horror

Natuurlijk kan deze klassieker niet ontbreken. Hij is de OV, original vampire, die de aanleiding is geweest voor alle andere romans over vampieren: Dracula. Niet glinsterend zoals het tweede boek op deze lijst, maar lekker veel bloed. Perfect voor Halloween dus.
(Dit is zo’n hardcover zoals ze die vroeger maakten, met een losse papieren cover eromheen. Dat vind ik irritant dus weggegooid! Staat nu prachtig in de kast, met gouden letters op de rug, maar op de voorkant is niet zoveel te zien…)