Deze aflevering is al opgenomen, dus je reactie zal niet meer te beluisteren zijn. Maar je kan wel je mening, reacties op het boek of op de aflevering in de Discord-server achterlaten, zodat de discussie door kan gaan. Hieronder zijn de leesvragen te vinden zoals ze in de aflevering besproken zijn. Voel je vrij om ook daar nog op te reageren in de reacties.

Leesvragen

  1. Wat is je eerste reactie op het boek?
  2. Volgens het nawoord is het een feministische bewerking van het sprookje De kleine zeemeermin. Wat vind je hiervan?
  3. Heb je de Disney-film The little mermaid gekeken? Welke overeenkomsten en verschillen zie je?
  4. Zou jij je stem opgeven voor iemand die je niet kent? Of beter gezegd, snap je de keuze die Gaia maakt?
  5. Wat vind je van het einde?
  6. De zeemeerminnen beschadigen zichzelf om mooier te worden, door parels in hun staarten te plaatsen. Wat vind je van het gezegde ‘wie mooi wil zijn moet pijn lijden’?
  7. Gaia ontdekt haar lichaam wanneer ze benen heeft, in een scène lijkt ze zelfs te masturberen. Voegt dat iets toe aan het verhaal?
  8. De Zeekoning en de Zeeheks worden op een bepaalde manier neergezet. Vergelijk hun personages. Wie is sympathieker? Wat zegt dit over de betekenis van het boek?
  9. Zijn er dingen die je nog wilt toevoegen aan deze bespreking? Dingen die je opvielen, iets dat nog niet aan bod is gekomen in deze vragen of iets dat je gewoon even wilt zeggen?