Een Nigeriaans meisje dat ondanks alle tegenslagen in haar leven de hoop op een betere toekomst niet opgeeft: Adunni uit Het meisje met de luidende stem van Abi Daré verwarmt je hart.

Adunni heeft maar één wens: lerares worden. Haar overleden moeder heeft haar ooit verteld dat onderwijs de enige manier is om een ‘luidende stem’ te krijgen, en Adunni wil dat niet alleen voor zichzelf maar ook voor de andere meisjes in Nigeria. Haar eerste stap is zelf onderwijs volgen, zodat ze lerares kan worden. Maar haar vader huwelijkt haar uit aan een oudere dorpsgenoot, waardoor Adunni de plichten van een huisvrouw moet volbrengen. Het jonge meisje moet snel opgroeien, maar krijgt hulp van andere vrouwen. Wanneer tegenslag na tegenslag Adunni omver probeert te gooien, blijft ze hoop houden en vechten voor wat ze wil bereiken.

Dit bijzondere verhaal is op een bijzondere manier geschreven. Omdat Adunni het Engels niet goed beheerst, wordt het verhaal verteld met verkeerde werkwoordsvormen, verhaspelingen of andere taalfouten. Naar mate Adunni beter wordt in het Engels, gaat ook de taal in het boek vooruit. Hierdoor is het makkelijk je in te leven in het onschuldige, jonge meisje uit Nigeria.

De verschillende vrouwen in het boek zijn duidelijk sterke vrouwen. Of ze een huishouden bestieren, opkomen voor jonge meisjes zoals Adunni, een bedrijf runnen of hun dromen niet opgeven: stuk voor stuk zijn ze bewonderingswaardig. Ook de vrouwen die niet het beste met Adunni voor hebben, zijn powervrouwen waar niet mee gesold mag worden. De harde Nigeriaanse werkelijkheid is zo anders dan de mijne, en hoe deze personages vechten voor hun rol in die wereld is prachtig, al is het niet altijd hoe ik het aan zou pakken.

Adunni kruipt onder je huid, met haar bijzondere taalgebruik, haar reis vol tegenslagen en medestanders en haar eeuwige optimisme dat morgen een betere dag zal zijn. Een prachtig boek over een jong meisje dat snel moet opgroeien, en nooit de hoop opgeeft.