Deze aflevering is al opgenomen, dus je reactie zal niet meer te beluisteren zijn. Maar je kan wel je mening, reacties op het boek of op de aflevering in de Facebook-groep achterlaten, zodat de discussie door kan gaan. Hieronder zijn de leesvragen te vinden zoals ze in de aflevering besproken zijn. Voel je vrij om ook daar nog op te reageren in de reacties.

Leesvragen (bevatten spoilers)

  1. Wat vond je van het boek?
  2. Het boek is opgedeeld in drie delen. Welk deel sprak je het meest aan?
  3. Dit boek hebben we gelezen in de categorie ‘historische fictie’, maar het boek is ook deels fantasy. Hoe werken deze twee dingen samen?
  4. Het tweede deel leest misschien meer als een romantisch verhaal. Hoe past dit bij andere (romantische) boeken die we hebben gelezen voor de boekenclub, zoals Normale mensen en Rood, wit & koningsblauw?
  5. Als het binden echt zou kunnen, zou je dan in de verleiding komen om dingen te vergeten? En wat betekent dit voor de maatschappij?
  6. Seredith en De Havilland hebben verschillende opvattingen over het vak. Wat zegt dit over de rol van ambachtswerk en commerciële doeleinden?
  7. Ook hebben de handelsbindingen iets weg van roddelen, waar de omgeving van Lucian sowieso niet vies van is. Welke parallellen zie je met bijvoorbeeld reality-tv? En, als je terugdenkt aan De Cirkel: wanneer gaat het te ver?
  8. Vuur en het verbranden van boeken speelt een grote rol in het boek. Hoe verhoudt zich dit tot de geschiedenis?
  9. Is er nog iets dat je is opgevallen, iets dat je wilt zeggen of toevoegen aan de discussie?