Het is weer zover: de maand is voorbij, dus hier is het maandoverzicht! In totaal las ik 9 boeken in juni, samen 3443 pagina’s en er waren drie biebboeken bij.

Allerfavorietste boek van de maand: Een klein leven – Hanya Yanagihara

Hoewel ik het grootste gedeelte van dit boek heb gelezen in mei, telt dit boek toch mee in juni omdat ik hem toen pas uitlas. En daarmee zijn de mooiste pagina’s ook in juni gelezen: geloof me als ik zeg dat ik de laatste honderd pagina’s het absoluut niet droog kon houden.

Op aanraden van Irene (uit aflevering 1 van Boekenclub: de Podcast) heb ik dit boek gelezen, en damn. Je volgt vier vrienden vanaf hun studententijd tot ergens in de vijftig, en je leert steeds meer over hun verleden. Vooral Jude is daar heel erg vaag over, maar gedurende het boek lees je over de verschrikkingen die hij heeft meegemaakt in zijn jeugd. Hartverscheurend, maar het toont ook de kracht van vriendschap en liefde. De littekens van je jeugd zijn niet zomaar uit te wissen, maar het verzwijgen is in ieder geval niet de beste oplossing…

Ik leende dit boek van de bibliotheek en ik vind het eigenlijk heel stom dat ik dit boek zelf niet heb. Dus hij is linea recta naar mijn lijstje gegaan, in de hoop dat iemand me een keer wilt verrassen met een boek ❤️

Runner-up: Dit is alles – Aidan Chambers

Dit boek. *Zucht*. Ik kan hier zoveel over zeggen! Dit is een van mijn lievelingsboeken uit mijn eigen puberteit en morgen plaats ik een uitgebreider bericht over dit fantastische boek, maar laat ik dit zeggen: om dit boek weer te herlezen was zoveel beter dan ik me had voorgesteld! Er zaten ondertussen heel wat jaren tussen de vorige keer dat ik het las en deze keer, dus veel details waren weggezakt.

Maar er waren ook dingen die ik nooit ben vergeten. Het gesprek over scheten laten in de kou (waarom zie je dan geen wolkje zoals je dat wel bij je adem ziet?), Cordelia’s manier om de wereld te zien en dat einde… Ik wilde er eerst een bijvoeglijk naamwoord bij gebruiken, maar was bang dat dat al genoeg spoiler zou zijn. Dus laten we het gewoon ‘het einde’ noemen, en ga dit boek vooral lezen.

En verder

  • Marlies Slegers – Briefjes voor Pelle
  • Sarah Pinborough – Wat jij niet ziet
  • Lucy Foley – De gastenlijst
  • Sarah Crossan – Tussen ons
  • Ewald Arenz – De smaak van wilde peren
  • Hanna Bervoets – Wat wij zagen
  • Ruby Coene – Sahana