Magie, draken, een tovenaarsschool… Okee, we zijn allemaal fan van Harry Potter. Maar er zijn nog veel meer jeugdseries die voor volwassenen nog prima te lezen zijn! Wat dacht je van een parallelle wereld waar je in je dromen naartoe kunt? Of een wereld waarin Griekse goden echt blijken te zijn, met een magisch kamp waar halfgoden opgeleid worden tot helden? Of een fantastische wereld achter een kledingkast? Vandaag in Drie op Donderdag: jeugdboeken vol fantasy, die ook door volwassenen te lezen zijn.

De Kronieken van Narnia – C.S. Lewis

Deze ligt misschien wel voor de hand, aangezien een aantal boeken uit deze reeks succesvol zijn verfilmd. Wie kent The Chronicles of Narnia niet? Twee van de zeven boeken zijn ook te zien geweest in de bioscoop en waren immens populair toen ze uitkwamen: The lion, the witch and the wardrobe en Prince Caspian. Maar omdat er nog vijf andere boeken zijn, is dit nog lang niet alles wat er te ontdekken valt in Narnia.

Het voordeel van deze boeken: ze zijn vrij dun, dus ook voor wat jongere kinderen goed te lezen of voor te lezen. De magische wereld van Narnia is goed uitgewerkt in verschillende delen (hoewel ik nog niet alles gelezen heb). Door de verschillende films zijn veel mensen bekend met in ieder geval een deel van de wereld die C.S. Lewis heeft geschapen, en de boekjes zijn op veel plekken wel te vinden.

Misschien is het een nadeel dat de boeken wat ouder zijn dan bijvoorbeeld Harry Potter, waardoor het taalgebruik (ik lees ze in het Engels) misschien soms verouderd is. Maar dat neemt niet weg dat het fijne boeken zijn om te lezen, je vliegt er doorheen omdat het kinderboeken zijn en er zijn genoeg delen om je even te vermaken.

Percy Jackson – Rick Riordan

Een modernere serie is de Percy Jackson-reeks van Rick Riordan. Met zijn vijf boeken, een aantal companions met extra uitleg over de goden en de wereld, films (die trouwens heel slecht zijn – niet kijken dus!) en binnenkort ook een serie (ik geloof op HBO) heb je genoeg om te ontdekken.

Rick Riordan was (is?) zelf leraar, dus hij kan heel goed weergeven hoe de leefwereld van de personages in elkaar zit. Naast dat het heel fijn en geloofwaardig leest, leer je ook ontzettend veel over Griekse mythologie omdat Riordan zijn research heel goed heeft gedaan. En de boeken zijn natuurlijk ook gewoon spannend, omdat Percy (het hoofdpersonage) genoeg avonturen beleeft!

Ook voor volwassenen is dit dus een prima reeks om te lezen. En mocht je klaar zijn met alles wat Percy Jackson te bieden heeft, kun je gewoon door met de andere boekenreeksen van Riordan: The heroes of Olympus (over Romeinse goden), De Magnus Chase-reeks (over Noorse goden) en de Avonturen van de familie Kane (over Egyptische goden). Genoeg om naar uit te kijken dus!

Stravaganza – Mary Hoffman

Deze reeks is weer wat ouder, maar niet zo oud als De kronieken van Narnia. In mijn jeugd kwamen deze boeken uit en ik verslond de eerste drie delen. Nog steeds hebben deze boeken een speciaal plekje in mijn hart, en ik kwam er laatst achter dat er nog drie extra boeken zijn verschenen! Oorspronkelijk zou het een trilogie worden, maar vanwege het succes heeft Mary Hoffman er nog drie boeken achteraan geschreven.

De Stravaganza-reeks gaat over een parallel universum waar zogenaamde ‘stravaganzi’ naartoe kunnen reizen door middel van voorwerpen. Wanneer ze in slaap vallen met dat voorwerp in hun handen, komen ze in de andere wereld terecht tot ze weer ontwaken. De terminaal zieke Lucien ontdekt per toeval zo’n voorwerp en maakt in zijn slaap avonturen mee waar hij eerst alleen maar van kon dromen.

Wat ook voor volwassenen zo leuk is aan deze reeks, is dat de andere wereld waar Lucien terechtkomt lijkt op ons Italië. Hierdoor kun je geïnspireerd raken voor je volgende vakantie, wegdromen van Italiaanse steden en genieten van het zonnige weer in de boeken. Daarnaast is het erg avontuurlijk, er zit een heleboel magie in en de personages zijn gewoon ontzettend leuk. Aanrader dus!