In maart las ik 12 boeken, waarvan 7 van de bibliotheek! Wil je weten wat mijn favoriete boeken waren? Lees dan verder.

Allerfavorietste boek van de maand: Cinder & Ella – Kelly Oram

Oh. My. God. Alleen maar liefde voor dit boek. Ik heb dagen rondgelopen met een verward gevoel, alsof ik nog niet helemaal uit het boek was gekomen. Ik heb meerdere keren gehuild om hoe gemeen mensen (en vooral tieners) zijn. Ik heb enthousiast gesprongen toen Ella en Cinder eindelijk doorhadden dat ze met elkaar aan het praten waren. Oftewel: ik heb hier heel erg van genoten.

Waar gaat het over? Eigenlijk is het een hertelling van Assepoester, het bekende sprookje. Ik ben gek op sprookjes dus hertellingen spreken me vaak aan, en deze was gewoon heel erg goed. De elementen uit Assepoester zijn niet alleen op Ella geprojecteerd, maar ook Cinder heeft enkele karakteristieke gebeurtenissen uit het sprookje gekregen. Dit maakte het een verfrissende hertelling, die niet helemaal te voorspellen was.

En nu echt: waar gaat het over? Ella raakt in een auto-ongeluk haar moeder kwijt en moet bij haar vader in Los Angeles gaan wonen. Na maanden revalideren mag ze eindelijk weer naar school, maar door het verlies van haar moeder en haar eigen blijvende verwondingen kan ze haar plekje niet vinden. Ze wordt gepest en trekt zich steeds meer terug, waardoor haar psycholoog haar aanraadt om contacten te zoeken. Hierdoor besluit Ella weer contact op te nemen met Cinder, haar internetvriend van drie jaar. Ze weet alleen niet dat Cinder eigenlijk de hotste Hollywood-acteur van het moment is.

Voor liefhebbers van: YA, romance.
Deed me denken aan: Rood, wit & koningsblauw – Casey Mcquiston
Verder lezen: Happily ever after – Kelly Oram (Cinder & Ella #2, alleen in het Engels te verkrijgen)

En verder:

Into the Grishaverse: Shadow and bone en Siege and storm – Leigh Bardugo

Komende maand komt de Netflix-adaptatie van Shadow and bone uit, dus wilde ik nog even de boeken lezen voordat het zover was. En ik ben best wel verliefd geworden op dit universum, dus ik kan niet wachten tot ik de andere delen in de Grishaverse in mijn handen krijg!

Bardugo zet een wereld neer waar magie heerst, vol spanning en duisternis maar ook gevuld met de hoop op licht. Ondanks dat ik enorm van de boeken genoot, is het me niet gelukt om het derde deel ook in maart uit te lezen. Verjaardag, tentamens… Allemaal onhandig als je een readalong volgt en een deadline hebt op je hobby. Maar ik ben nu eindelijk klaar dus kom maar op met die laatste 200 pagina’s, dan is mijn eerste boek van april ook gelijk een feit!

Queer: Mijn broer heet Jessica – John Boyne; Will Grayson, Will Grayson – John Green & David Levithan; Dit is best wel een episch liefdesverhaal – Kacen Callender

Deze drie boeken verdienen hun eigen groepje, want: allemaal queer. Mijn broer heet Jessica is de vreemde eend in de bijt: zowel omdat het bedoeld is voor jongere kinderen (B-boek in de bibliotheek) als het onderwerp. Dit boek gaat namelijk over een jongen wiens broer transgender is, terwijl de andere twee boeken over homoseksualiteit gaan. Een verfrissend boek, maar de ontknoping is erg makkelijk: na oorspronkelijk er heel veel moeite mee te hebben gehad en het zelfs te ontkennen, is op het einde alles regenbogen en zonnestralen voor de ouders van Jessica. Dit boek kan jonge kinderen helpen begrijpen wat er met zijn of haar gezinslid aan de hand is, dus zeker een mooi boek!

Will Grayson, Will Grayson is een heel ander verhaal. Het is een Young Adult boek, maar gaat niet per se over romantiek. David Levithan en John Green hebben beide een ander karakter geschreven en pas wanneer de karakters elkaar ontmoeten in het boek, leerden de schrijvers elkaars karakter kennen. Leuk concept dus, om op deze manier een samenwerking aan te gaan! En beide karakters hebben te maken met homoseksualiteit: Will Grayson heeft een beste vriend die heel erg homo is en zijn eigen musical aan het schrijven is, en Will Grayson is depressief, heeft geen vrienden maar is verliefd op zijn internetvriend Isaac. Ohja: beide karakters heten Will Grayson. Leuk, toch?

En dan is er nog Dit is best wel een episch liefdesverhaal van Kacen Callender. Weer YA, weer romance. Het vette aan dit boek is dat er veel mensen van kleur in zitten, wat een ander niveau van diversiteit met zich meebrengt. Misschien niet zo episch als Cinder & Ella, maar nog steeds een aardig liefdesverhaal.

Challenges: Het Puttertje – Donna Tartt; Frankenstein – Mary Shelley

Twee boeken stonden op een challenge. Het puttertje heeft ooit een Pulitzer gewonnen voor fictie, dus is deel van die lijst. Frankenstein staat op de Rory Gilmore Reading Challenge, maar die kan ik ondertussen ook afstrepen. Twee boeken, waarvan één een klassieker is met zo’n grote bekendheid dat niemand lijkt te beseffen dat het monster van Frankenstein helemaal niet groen is in het originele verhaal, en één die gaat over een prachtig schilderij wat ik door dit boek enorm ben gaan waarderen.

En de rest: Er was eens – Jen Minkman e.a.; Voor ik je loslaat – Marieke Nijkamp; Ik vergeet je niet – Yrsa Sigurdardottir; Arsène Lupin, gentleman inbreker – Maurice Leblanc

En dan zijn er nog de boeken die ik de rest van de maand heb gelezen maar die niet in een groepje passen.

Er was eens is een verzameling hertellingen van sprookjes door verschillende auteurs, in verschillende stijlen: modern, wat klassieker, of in een magische wereld, het komt allemaal voorbij.

Voor ik je loslaat is YA met een randje thriller, zoals andere boeken van Marieke Nijkamp. Hoewel ik van andere boeken erg heb genoten, vond ik deze ontknoping een beetje tegenvallen. Er werd opgebouwd naar een climax, die vervolgens een beetje flauw was. Maar wel een spannend boek over een klein dorp boven de poolcirkel.

In Ik vergeet je niet schetst Sigurdardottir twee verhaallijnen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. Gaandeweg word je regelmatig wakkergeschud door rare twists, hartkloppingen en cliffhangers. En uiteindelijk past alles helemaal in elkaar en is alles logisch. Of toch niet? Want hoe zat het nou met die spookverschijningen? Brr….

Het boekenclub-boek van Boekenclub: de Podcast is deze maand Arsène Lupin, gentleman inbreker van Maurice Leblanc. Ik las het boek op het nippertje van maart, maar wat bleek: het leest supermakkelijk weg en de verhalen zijn erg vermakelijk.