Sommige boeken zijn gemaakt om te herlezen. Of eigenlijk alle boeken, als we heel eerlijk zijn. Ik hou ervan om een oude favoriet opnieuw te lezen, me opnieuw door het verhaal te laten meevoeren en ontroerd te raken door de personages, gebeurtenissen en het effect dat het op me heeft. Zulke boeken koester ik en zullen voor altijd een plekje in mijn boekenkast hebben.

We zijn nu ongeveer halverwege 2021 en ik heb zoveel nieuwe favorieten ontdekt, dat ik nauwelijks de tijd heb gehad om boeken te herlezen! In totaal zijn het er vier, maar omdat ik De heksen van Roald Dahl al uitvoerig bespreek in aflevering 9 van Boekenclub: de Podcast sla ik die hier over.

1. Dit is alles – Aidan Chambers

De meest verse reread en het enige dat ik erover kan zeggen is: wauw. Elke keer weer raakt het boek me als een baksteen, met name het laatste deel. Het hakt erin, zullen we maar zeggen. Al vanaf mijn puberteit is dit boek een van mijn lievelingsboeken en na lange tijd herlas ik het weer. Ik kan niet anders zeggen dan dat het me opnieuw heeft verrast, geraakt en verwonderd.

Oh, en ik ben bang dat een aantal van mijn gekkere persoonlijkheidstrekjes het resultaat zijn van dit boek. Bepaalde passages zijn me enorm bijgebleven, waar ik af en toe nog steeds aan denk, maar ook kwam ik tijdens het herlezen erachter dat ik bepaalde dingen hetzelfde doe als de hoofdpersoon! Nu vraag ik me af: heeft het boek zo’n invloed op me gehad als tiener, toen ik het meerdere keren heb gelezen, dat ik onbewust gedrag ben gaan spiegelen? Of heb ik uit mezelf zin in bananen als ik ongesteld ben?

Het boek gaat over Cordelia, die niet gemiddeld wil zijn en dus iemand uitzoekt om vóór haar zestiende verjaardag door ontmaagd te worden. Ze zet haar zinnen op Will, maar had er niet op gerekend verliefd te worden… Je volgt Cordelia in haar reis naar volwassenheid, waarbij verschillende mijlpalen voorbij komen.

2. De alchemist – Paulo Coelho

Dit dunne boekje (zeker dun in verhouding met Dit is alles) is me ooit aangeraden door mijn moeder, en ik ben haar daar nog steeds dankbaar voor. Hoe simpel het verhaal, hoe diep de betekenis! Luisteren naar de taal van het universum, vertrouwen op de tekens en je hart: dat is in de kern wat je leert van dit boek.

Ik moet eerlijk bekennen: ik heb nog niets anders van meneer Coelho gelezen. Hoewel dit boekje me enorm raakt en een favoriet is, ben ik niet per se geneigd om meer werk van hem te lezen. Of beter gezegd: dit boek heeft me niet aangespoord om ander werk van Coelho bovenaan mijn TBR te zetten. Ik ben zeker wel benieuwd naar ander werk, maar er zijn nog zoveel andere boeken…

Eens in de zoveel jaar herlees ik dit boek, wanneer ik de boodschap ben vergeten of nodig denk te hebben. Het afgelopen jaar (de afgelopen 12 maanden) stonden voor mij in het teken van verandering en het volgen van je hart, waardoor ik de behoefte had om dit boek weer te lezen. En ik heb er weer van genoten!

3. Het Nachtcircus – Erin Morgenstern

Heel eerlijk ben ik dit boek gaan herlezen omdat ik hem steeds voorbij zag komen op Instagram. Ik herinnerde me niet waar het precies over ging, maar wel het gevoel dat ik had tijdens het lezen: het gevoel dat alles mogelijk is, en dat ik dit boek heel erg waardeerde. En dan is Instagram toch de trigger om het weer eens op te pakken!

In Het Nachtcircus weet je eerst niet helemaal hoe alles loopt, want je maakt steeds tijdsprongen en er is ook nog sprake van magie en vaagheid over wat dat precies inhoudt. Een groep mensen met bijzondere vaardigheden (slangenmensen, ingenieurs met onmogelijke ideeën, illusionisten) richten samen het Nachtcircus op, dat alleen ’s nachts geopend is en waar je als bezoeker je ogen uitkijkt. Maar op de achtergrond is er een eeuwenoude strijd gaande tussen twee magiërs, waar de bezoekers niets van weten…

Dat zijn drie van mijn toppers, die hoog in mijn ranglijst staan en die ik toevallig in 2021 heb herlezen! Voor de tweede helft van 2021 staan nog een paar rereads op de planning: En het regende brood van Stefan van Dierendonck, The Lord of the Rings-trilogie van J.R.R. Tolkien en Hasse Simonsdochter van Thea Beckman. En verder is het afwachten waar ik zin in heb, want ik herlees vaak ook wel minimaal één YA-serie per jaar! Welke boeken herlees jij graag? Laat het weten in de comments!