In april las ik 12 boeken, in totaal 4486 pagina’s. En weer waren 7 boeken van de bibliotheek! Hieronder staan enkele van mijn favorieten.

Allerfavorietste boek van de maand: De kraaien-duologie – Leigh Bardugo (en ook Ruin and rising)

Okee, dit is misschien wel een beetje valsspelen omdat het twee boeken zijn, maar damn, ik ben zo gek op List en leugens en Kraai en koninkrijk! Ik kan echt niet kiezen tussen het eerste deel, waarin je de karakters leert kennen, of het tweede deel, waarin je de karakters zich ziet ontwikkelen. In beide boeken zit weer een retegoed verhaal, zoals we van Leigh Bardugo gewend zijn. En dat geldt trouwens ook voor het laatste deel van de Grisha-trilogie, Ruin and rising, die ik ook deze maand heb gelezen! Zoals je op deze blog wel vaker hebt kunnen lezen, ben ik helemaal weg van de Grishaverse en krijg ik er gewoon geen genoeg van.

In de Kraaien-duologie, zoals deze twee boeken genoemd worden, volgen we crimineel wonderkind Kaz, die samen met een crew op een gevaarlijke missie naar Fjerda gaat. Omdat de verschillende personages allemaal uit andere delen van de wereld komen, krijg je een heel divers beeld van de verschillende achtergronden. Met deze reeks heeft Bardugo diversiteit in afkomst/huidskleur én seksualiteit toe weten te voegen aan de wereld van de grisha, and we love it!

Runner-up: Lichtjaren en Supernova – Kass Morgan

In eerste instantie las ik Lichtjaren zonder door te hebben dat het deel van een duologie is. Gelukkig ben ik wel bij het eerste deel begonnen… In Lichtjaren volgen we vier cadetten op de Academie, een exclusieve opleiding die zich midden in de ruimte bevindt. Dat is niet zo gek, want de vier personages komen ook allemaal van een andere planeet, en de grootste vijand van de Academie is een vijandelijke planeet in een ander sterrenstelsel.

Alle vier hebben hun eigen redenen om gedreven te zijn: Cormak heeft de identiteit van zijn broer overgenomen om naar de Academie te kunnen, Vesper heeft jarenlang getraind om de beste te worden, Arran is naast een technisch genie ook per ongeluk verliefd op de geweldige Dash en Orelia is eigenlijk een spion van de vijand, die op een geheime missie is. Samen moeten ze moeilijke keuzes maken, waar de toekomst van de Academie van afhangt…

Ook van deze boeken heb ik enorm genoten! Ik wilde eigenlijk het eerste boek van de 100-reeks lezen, waar Netflix ook een serie van heeft gemaakt, maar die was uitgeleend bij de bibliotheek. Maar ondertussen ben ik wel gek op Kass Morgan, dus ik ga er vanuit dat ik haar overige boeken ook wel eens lees!

Een jeugdboek vol magie: Reisbureau Wereldvreemd – L.D. Lapinski

Wat zou ik dit boek graag als kind hebben gelezen! Helaas was dat niet mogelijk, omdat het boek pas vorig jaar is uitgekomen, maar ik ben enorm blij dat ik het als volwassene toch heb kunnen lezen. Flick is een elfjarig meisje dat een vreemd reisbureau ontdekt, waar blijkt dat mensen tussen verschillende universa kunnen reizen door in een koffer te stappen! Samen met Jonathan doet ze onderzoek naar de verdwijning van zijn vader, en komt daarbij in de meest wonderbaarlijke werelden terecht.

Hoe koffers in dit boek doorgangen zijn naar andere werelden, zijn boeken dat voor mij. Zoals ik vast wel vaker heb gezegd: boeken brengen je naar plekken waar je niet kan komen, omdat de wereld in het boek niet echt bestaat of omdat je nou eenmaal niet kan tijdreizen. En het krijgt een soort Droste-effect wanneer een boek je meeneemt naar een wereld waar koffers hetzelfde effect hebben. Heel erg leuk geschreven, de werelden zijn niet voorspelbaar (er is er een waar de zwaartekracht lager is dan bij ons, waardoor Flick en Jonathan rondspringen op roze koraal) en je wordt een beetje jaloers op Flick dat zij het allemaal mag meemaken.

En verder

  • Beest – Ane Riel
  • Frankusstein – Jeanette Winterson
  • De holle naald – Maurice Leblanc
  • Blinker en de bakfietsbioscoop – Marc de Bel
  • I never promised you a rose garden – Joanne Greenberg
  • De boekhandel van Teheran – Marjan Kamali