Oh my, voelen jullie de vonken ook? Aflevering 5 van Shadow and bone stookt het vuurtje aardig op, met een stomende scène tussen Alina en Generaal Kirigan én een verovering voor Jesper. Daarnaast lijkt het tempo ook een beetje omhoog te gaan en kan ik eindelijk zeggen dat ik er écht in zit.

Show

Laten we beginnen met die geweldige show van de grisha tijdens het feest. Het zag er zo enorm mooi uit! Ik kan me heel goed voorstellen dat de gasten onder de indruk waren, want eerlijk gezegd was ik dat ook. Ik ben geen fan van de “oplichtende” Alina, waar ze als een soort lamp begint te gloeien terwijl het licht uit haar komt. Maar wanneer ze haar krachten gebruikt om lichtballen te maken, ben ik wél fan. De special effects van deze serie zijn echt heel goed gedaan en de lichtshow (trouwens, ook de vuurshow) was prachtig om te zien. Hadden ze niet een paar grisha kunnen inhuren voor het Eurovisie Songfestival?

Na de show gebeurt er natuurlijk een heleboel. Kaz en Inej proberen Alina weg te lokken onder het mom van bescherming, maar ze worden betrapt en moeten vluchten. In een kapel krijgt Kaz het aan de stok met een Inferni, en alleen de tussenkomst van Inej kan zijn leven redden. Dit betekent wel dat Inej nu voor het eerst iemand heeft vermoord, waar ze emotioneel misschien nog niet helemaal klaar voor was.

Vonken

Maar wat tijdens de show van de grisha ook gebeurt, is dat we Jesper eindelijk in actie zien. Zijn versierkunsten, bedoel ik dan. Om de beste vluchtmogelijkheid veilig te stellen, verleidt hij een stalknecht in hete scène. Zo te zien was die stalknecht daar ook aardig tevreden mee.

De vonken vlogen van deze aflevering, want ook in de kamers van Generaal Kirigan gaat het er heet aan toe. Na de show neemt de Generaal Alina mee naar zijn kamers, waar ze in een heftige make-out situatie terecht komen. Hij vraagt zelfs aan haar of ze er okee mee is, wat volgens mij betekent dat ze seks zouden hebben gehad als Baghra de boel niet zou onderbreken?! Wauw.

Daarover gesproken: wat een prachtig moment wanneer Baghra Alina uitlegt wie Generaal Kirigan is en wat zijn bedoelingen zijn. Sowieso is Baghra in de boeken een fan-favorite, maar in de Netflix-bewerking blijft ze dat. Deze scène is zo goed gedaan, en het eindigt met mijn favoriete stukje van deze hele aflevering: Alina die in de kist van de koets klimt. Welke koets precies? Nou, die ene die Jesper klaar had gezet voor hun vertrek, dus voor de Kraaien is de missie geslaagd!

Ik ging helemaal stuk om Jespers reactie op Alina, en hoe hij het goede nieuws aan Kaz en Inej vertelt. Dit is precies waarom hij een van mijn favoriete personages is, misschien alleen verslagen door Nikolai (daarover hopelijk in seizoen 2 meer!). Jesper is enorm grappig, upbeat en playful, en met het casten van Kit Young hebben ze een perfecte Jesper gevonden.