Ik beloof dat dit de laatste aflevering is waarover ik ga mierenneuken! Aflevering 4 zit boordevol kleine details die zijn veranderd, maar is gelukkig wel leuk om te kijken. Laten we er maar gelijk induiken, dan hebben we dat ook maar gehad… Wees zoals altijd gewaarschuwd: er zitten spoilers in dit artikel.

Details, details…

We zien onder andere hoe Mal en zijn vrienden de Fjerdaanse grens oversteken om Morozova’s hert te blijven tracken, en dat leidt tot een dramatische scène waarin alleen Mal het overleefd. Zo verdrietig, want zijn vrienden hebben zich – net als Mal – vrijwillig opgegeven voor deze tocht.

Wat klopt en wat niet? Mal steekt in het boek inderdaad de grens over, waarbij Mikhael en Dubrov sterven in een gevecht. En ja, dit hebben ze allemaal vrijwillig gedaan. Maar in het boek zijn er meer mensen bij, en overleven er ook meer dan alleen Mal. En ik moet heel eerlijk bekennen dat ik dit niet meer met zekerheid kan zeggen, maar ik geloof dat Mal het hert niet ziet na het gevecht. Wel gaat hij naar het Kleine Paleis, maar ik dacht dat dat was om te vertellen over de strijd met de Fjerden en dat ze dicht bij het hert waren gekomen.

Anyway, dit zijn nog kleine details. Maar hold on, want het wordt erger. Een van de mooiste scènes in het derde boek, Ruin and rising (of Val en verlossing in het Nederlands) is namelijk de onthulling van de naam van de Duisterling. Het feit dat niemand zijn naam weet, behalve zijn moeder natuurlijk, schept een band tussen hem en Alina die heel kwetsbaar maar ook betekenisvol is.

En wat doet Netflix ermee? Oh, die geeft dit weg in aflevering 4, alsof het niets bijzonders is. Omdat ik samen met Mike de serie kijk, moest ik de aflevering even pauzeren om uit te leggen waarom dit een heleboel woeste handgebaren vereiste. Maar ik ben niet de enige: op internet zijn meer mensen in de war over deze onthulling. Ik denk dat dit detail voor mij het meest storend is van alle veranderingen, maar ik besef me ook dat we gelukkig mogen zijn met de rest van de serie, die verder zeker goed gelukt is.

Liefde

Aflevering 4 werd voor mij ook getekend door liefde. Alina neemt afstand van Mal, waardoor ze haar krachten kan accepteren. De liefde voor Mal is haar hele leven aanwezig geweest, en door hier afstand van te nemen kan ze eindelijk zichzelf zijn. En waar dit allemaal toe leidt? Niet alleen beheerst Alina haar krachten nu, er is ruimte voor een nieuwe love-interest: Generaal Kirigan.

En als we het over liefde hebben, hebben we het natuurlijk over de Kraaien. Deze verhaallijn is zo’n leuke toevoeging aan de personages van List en Leugens! Ik ben elke aflevering een grotere fan van Kaz & co. Okee, misschien heeft mijn liefde voor geiten daar iets mee te maken… Want ook Milo (zoals we nu weten dat Jesper hem genoemd heeft) zien we terug in deze aflevering.

Ook doet een nieuw koppel zijn intrede: Nina en Matthias. De boze Fjerd en de verleidelijke grisha gaan een verbale strijd aan in het ruim van een schip, waar het al aardig heftig wordt. Matthias, als drüskelle (een Fjerdaanse heksenjager), heeft per definitie een hekel aan Nina omdat zij in zijn ogen een drüsje is (een heks, maar dus eigenlijk een grisha). Andersom heeft Nina een hekel aan Matthias omdat hij en zijn drüskelle-broeders op grisha jagen. Dat belooft wat…

Ondanks dat ik een beetje zeikerig ben over de verhaallijn van Alina, vind ik de serie tot nu toe best goed. Ik denk dat ze op sommige momenten een klein beetje hebben laten liggen, of bepaalde details niet helemaal voor de lange termijn hebben gebruikt. Maar aangezien Leigh Bardugo zelf heeft meegeschreven aan het script, heb ik er het volste vertrouwen in dat het helemaal goedkomt.