De tentamens zijn voorbij, ik heb mijn pre-master afgerond, en ik kan eindelijk weer verder schrijven over de Netflix-serie Shadow and bone! Wist je al dat het tweede seizoen bevestigd is? Ik kan niet wachten! Maar voor het zover is, kunnen we nog genieten van het eerste seizoen, waar genoeg in gebeurt. Vandaag: aflevering 6.

Op jacht

Waar waren we gebleven? Alina wist te ontsnappen uit het Kleine Paleis door in de kofferbak van de Kraaien te kruipen, nadat Baghra haar heeft verteld wat de intenties van Generaal Kirigan zijn. Dit brengt Alina en de Kraaien in Riyefost, waar Alina dankzij haar krachten weet te ontsnappen. Okee, Inej laat haar ook een beetje gaan, omdat ze gelooft in Sankta Alina. Nadat Alina aan de Kraaien is ontsnapt, wordt ze gezien door soldaten van Generaal Kirigan en moet ze vluchten in het bos.

Daar weet ze ook aan de soldaten te ontsnappen, behalve aan één spoorzoeker: haar beste vriend Mal. Samen besluiten ze op jacht te gaan naar Morozova’s Hert, in plaats van te vluchten naar Novyi Zem zoals Baghra aanraadde. Maar terwijl Alina en Mal op jacht gaan, gaat de Generaal dat ook…

The Cut op Kaz

Voordat Generaal Kirigan zich kan richten op Alina, moet hij nog even de Kraaien zien te verslaan. Zij zijn uiteraard de slechteriken die Alina hebben ontvoerd, dus krijgen ze het aan de stok met een aantal grisha’s. Wat het meest schokkend was, is dat Generaal Kirigan zijn dodelijke aanval op Kaz deed! Kaz wist the Cut gelukkig te ontwijken en ook de andere Kraaien konden hun aanvallers verslaan.

Wat weer tot een hilarisch moment leidde: David zit lekker in de koets te lezen, wanneer Jesper de deur ineens opent. Om zichzelf te verdedigen gooit David zijn boek naar Jesper en vlucht de andere kant uit, waar Kaz al klaar staat met zijn wandelstok. Nadat David is uitgeschakeld, zegt Jesper vol verbazing: “he threw a book at me!” En welk boek was dat dan precies? Nou, de Ravkaanse versie van Schim en schaduw, het eerste deel van de Grisha-trilogie! Dit soort kleine easter eggs zitten overal door de serie heen, en het maakt het alleen maar leuker om te kijken.

Overeenkomsten en verschillen op het ijs

Ondertussen zijn we bijna door de serie heen, waardoor bepaalde overeenkomsten met de boeken duidelijk zijn. Bijvoorbeeld de dialogen tussen Nina en Matthias zijn bijna letter voor letter overgenomen uit de boeken, wat ook in aflevering 6 weer duidelijk naar voren komt. Dit maakt hun scènes heel sterk voor de lezers van de boekenreeksen, maar ik kan me voorstellen dat het een beetje irritant overkomt op kijkers die niet bekend zijn met de boeken. Het lijkt alsof alleen de scherpe, grappige, of flirterige opmerkingen van Nina zijn overgenomen, waardoor het een beetje too much kan zijn.

In deze aflevering schrok ik me trouwens helemaal rot, wat ik minder snel heb in de boeken. Nina zakte ineens door het ijs, waardoor ze bijna te pletter viel in een ijsgrot! Wanneer je het leest, wordt je niet verrast door geluiden, spannende muziek en geschreeuw van Nina terwijl ze valt. Hoewel het dan natuurlijk ook spannend is, laat het me niet zo hard schrikken. Dat is een groot verschil tussen boeken en series of films in het algemeen: in boeken is er niets anders dan de woorden, waardoor ik niet schrik van bepaalde dingen, terwijl in films en series daar juist mee wordt gespeeld.

Nog maar twee afleveringen te gaan, maar ondertussen kan je je dorst naar de Grishaverse lessen op verschillende manieren. Het oordeel van de wolf, het tweede deel in de Nikolai-duologie, is vorige week verschenen dus er is weer een lekker dik boek beschikbaar! Let op deze blog en mijn Instagram voor de readalong die binnenkort begint. Vorige week heb ik ook een podcast-aflevering gemaakt over de Grishaverse, samen met Katja en Lieze. Die kan je natuurlijk terugluisteren via je favoriete podcast-app of deze website!