Af en toe lees je een boek waar je een beetje hoteldebotel van wordt, waardoor je niet meer kan nadenken en die het onmogelijk maakt het boek neer te leggen, ook al is het drie uur ’s nachts. Cinder & Ella van Kelly Oram is zo’n boek.

In eerste instantie is Cinder & Ella natuurlijk een herschrijving van het klassieke sprookje Assepoester (Cinderella in het Engels), maar dan in een modern jasje. Als een groot fan van sprookjes en moderne vertellingen daarvan, trok dit boek dus meteen mijn aandacht. Maar ook past het binnen de YA-contemporary-romance hoek waar ik ook heel blij van word.

In het kort

  • YA contemporary/romance
  • Voor fans van o.a. Rood, wit & koningsblauw van Casey Mcquiston (meeslepend, media-aandacht en heftige romance – maar niet queer)
  • Moderne vertelling van klassieker Assepoester met de juiste thema’s om het een interessante twist te geven
  • Staat enorm mooi in je kast – heb je die cover gezien?!
  • Heerlijk om bij weg te dromen
  • Krijg je er geen genoeg van? Er komt een vervolg op 20-7-2021!

Moderne thema’s

Oram heeft het klassieke verhaal zo herschreven dat er een heleboel moderne thema’s in naar voren komen. Rouwverwerking, gezinsstructuren en lichamelijke handicaps spelen een grote rol in dit boek, waardoor het sprookje goed in de huidige tijd past.

Ella verliest in een auto-ongeluk niet alleen haar moeder, maar ligt ook een aantal maanden in het ziekenhuis om te herstellen van de hevige brandwonden die het ongeluk hebben veroorzaakt. Wanneer ze eindelijk uit het ziekenhuis komt, moet ze bij haar vader en zijn nieuwe gezin gaan wonen. In een poging om haar oude leven weer op te pakken en haar herstel te versnellen, zoekt ze weer contact met haar internet-vriend Cinder. Wat Ella alleen niet weet is dat Cinder eigenlijk de hotste Hollywood-acteur van het moment is.

Ook het internet speelt een grote rol in Cinder & Ella, wat het nog makkelijker maakt om dit verhaal in een modern daglicht te zetten. De prins is geen prins, maar een Hollywood-acteur. Assepoester is geen wees die door haar stiefmoeder als dienstmeisje wordt gebruikt, maar een verdrietig meisje die gedwongen wordt bij haar vader te wonen en zich aan te passen aan zijn nieuwe gezin. En geen bal, maar een internetverbinding zorgt ervoor dat ze elkaar vinden.

Emoties

Deel van het plot is dus dat Ella naar een nieuwe omgeving moet verhuizen, waar ze ook naar een nieuwe school gaat. Spoiler-waarschuwing: dat gaat niet helemaal goed. Als buitenstaander is het al lastig, maar al helemaal als je onder de brandwonden zit en een stok nodig hebt om te lopen. Ik zal niet te veel vertellen, maar de gebeurtenissen op de school hebben me meerdere keren tot huilen gebracht, omdat mensen zó gemeen kunnen zijn.

Maar gelukkig spelen ook vrolijkere emoties een rol in dit boek. Favoriet moment: wanneer Ella Brian (Cinder’s echte naam) ontmoet, maar niet doorheeft dat ze met haar internetvriend Cinder praat. Je ziet het besef langzaamaan komen, wat een enorme spanning tot gevolg heeft. Bijna stuiterend op de bank las ik hoe eerst Brian beseft wie Ella is, en vervolgens Ella doorheeft wie tegenover haar staat.

Qua heftigheid en meeslependheid gaf het me hetzelfde gevoel als Alex en Henry van Rood, wit & koningsblauw van Casey Mcquiston. De ups èn de downs beleefde ik met de hoofdpersonen mee. Ook maken beide boeken gebruik van media om het plot naar de volgende versnelling te brengen en laat het de lezer nadenken over de privacy van bijvoorbeeld leden van het koninklijk huis of Hollywood-sterren.