JAAAAAAA, eindelijk is het zover! Shadow and bone is te zien op Netflix! En we worden gelijk getrakteerd: ik had verwacht dat de aflevering per week beschikbaar zouden komen, maar het hele seizoen is al in één keer te bingen! Maar om mezelf nog een beetje op deze wereld te houden, en om jou de kans te geven de serie te kijken, bespreek ik elke week slechts één aflevering. Oké, misschien heeft het ook te maken met het feit dat ik niet zonder Mike mag kijken, en hij gewoon niet zo van bingen houdt. Maar zo kunnen we er extra lang van genieten!

Eerste indruk

Als gigantische booknerd ben ik altijd team “boek” in plaats van team “serie”. Dus het is niet verrassend dat de kleine details in eerste instantie zich in mijn hersenen vastzetten als iets negatiefs. “Waarom is Alina ineens deels Shu Hanees?” of “In het boek wordt helemaal niet gezegd dat haar ouders zijn verloren in de Onzee!” Maar dit wil niet zeggen dat het een slechte serie is. Ja, er zijn wat veranderingen gemaakt in het plot rondom Alina’s achtergrond, maar dat verandert (tot nu toe) niets aan het verhaal.

Eigenlijk is mijn eerste indruk heel erg positief. En ja, ik kreeg kippenvel toen Alina “ontplofte” in een bal van licht. De sfeer en het decor van de serie is precies zoals ik het voor me zag, en de cast is zeker goed bij elkaar gezocht. Het feit dat Leigh Bardugo, de schrijfster van de boekenreeksen, heeft meegewerkt en -geschreven aan de serie, zorgt ervoor dat het verhaal toch gewoon rete-goed is (al heb ik wat recensies gelezen over de laatste aflevering, waar de ontknoping blijkbaar anders uitpakt – maar daar ben ik nog niet).

Een paar kleine probleempjes

Toch ga ik heel eventjes zeuren. Over twee dingetjes maar, ik beloof het. Ten eerste (en dit is een heel klein punt) vind ik als enige Kaz niet helemaal perfect (gecast of zijn acteerwerk). In het boek heeft zijn kortafheid een bepaalde charme, een aantrekkingskracht. In deze eerste aflevering en in de trailer vind ik hem kouder overkomen dan in het boek. Maar misschien zoek ik in het boek teveel naar sympathie voor de jonge crimineel…

Het tweede probleem betreft ook Kaz en zijn team. Don’t get me wrong, ik ben gek op de Kraaien-duologie. Sterker nog, Jesper is mijn favoriete personage van de serie, op een gedeelde eerste plek met Nikolai! Maar omdat de Kraaien-duologie zich afspeelt na de gebeurtenissen rondom Alina, moet er nu een nieuw verhaal worden gemaakt voor de serie.

En dat is precies waar het begint te wringen voor mij. Niet dat er een nieuwe verhaallijn is geschreven over deze boeven uit Ketterdam, maar waar die verhaallijn precies heen gaat. Het lijkt er na het kijken van de eerste aflevering op dat Kaz, Jesper en Inej op een missie gaan om Alina te zoeken (en ontvoeren? “Bring me Alina Starkov” klinkt niet alsof haar een keuze wordt geboden). Afhankelijk van hoe deze plotlijn zich ontvouwt, kan dit tot grote plot-holes leiden voor verdere seizoenen. Natuurlijk is dit alleen een probleem wanneer Kaz & co. daadwerkelijk in aanraking komen met Alina, dus laten we eerst even afwachten hoe dit zich gaat ontvouwen. Ik ben er van overtuigd dat Leigh Bardugo wel rekening houdt met eventuele verdere seizoenen en de fans niet wilt teleurstellen door de plots enorm te veranderen.

Eindoordeel

Het is nog even wennen, nog even inkomen en nog even afwachten, maar tot nu toe ben ik hooked! Alles ziet er prachtig uit en past helemaal bij mijn gevoel van het boek, dus kom maar op met aflevering 2!