Als je allergisch bent voor de wereld, ben je geen normale tiener. Maddy Whittier, de hoofdpersoon in Nicola Yoon’s Everything Everything, weet dit uit ervaring. Ze heeft al 17 jaar haar huis niet verlaten, is nog nooit naar een gewone school geweest of verliefd geworden. Maar opeens staat haar leven op zijn kop…

Isolatie

Normaal zou het bizar zijn om je huis nooit te verlaten, maar met al het COVID-19 gedoe zijn we meer geïsoleerd dan normaal. Maar zelfs met alle lockdowns is het niveau van isolatie dat Maddy beleeft belachelijk, en Yoon schrijft het alsof we het meemaken. We voelen met Maddy mee.

Letterlijk je huis niet uit mogen. Geen bezoek mogen ontvangen. Alles moeten bestellen en zorgvuldig controleren voordat je het uitpakt. Dit zijn de dagelijkse dingen waar Maddy mee te maken heeft. Onvoorstelbaar, maar toch geloofwaardig. Yoon zet een wereld neer die zo enorm klein is en zo enorm vreemd voor ons, en toch weet ze ons mee te slepen.

Puber

Wat het zo enorm herkenbaar maakt, is de opstandigheid van Maddy. Net zoals een normale tiener is ze niet tevreden met hoe dingen zijn, en een jongen zorgt ervoor dat ze de grenzen op gaat zoeken van de regels waarmee ze is opgegroeid. Wie kan zich dit gevoel niet herinneren?

Halverwege het boek, wanneer dingen langzaam duidelijk worden, groeit Maddy’s woede. Boos op hoe ze haar leven moet doorbrengen, neemt ze een groot risico. De spanning van het wachten tot het fout gaat is geweldig, wat ervoor zorgt dat je het boek niet neer kan leggen.

Daarnaast is de manier waarop Yoon Maddy’s verhaal vormgeeft enorm passend voor het karakter. Gekke notities, tekeningen en berichten tussen haar en Olly voelen enorm “tiener”. Vergeleken met andere boeken (zoals 13 Minuten van Sarah Pinborough) weet Yoon de ziel van een tiener goed te vangen.

Oordeel

Er is slechts één ding dat ik niet leuk vond aan Everything Everything. Het slot is een enorm dramatische beslissing en ik geloof niet dat dit heel realistisch is. Ik wil niet teveel zeggen over het boek en het daarmee te verpesten, dus ga het lezen en neem daarna contact met me op zodat we het einde kunnen bespreken 😉

Voor de rest was alles perfect. Hoe Yoon Maddy tot leven laat komen op de bladzijdes, met tekeningen en grappige notities en random gedachten die bij de gekke Maddy passen, is goed gedaan en ik wilde eigenlijk dat ze mijn vriendin kon zijn op de middelbare school. En dan herinner ik me dat Maddy niet naar de middelbare school kon.

Als je van YA houdt, is dit boek een aanrader. Als je houdt van verhalen over de liefde die een manier vindt, zou je dit boek moeten lezen. Het is duidelijk dat ik dit boek aanraad!

Nederlandse titel: Alles Wat Je Lief Is