Lief Dagboek,

Afgelopen week was ik jarig, voor de tweede keer in Corona-tijd. Vorig jaar heb ik mijn verjaardag via Zoom gevierd, maar dit jaar wilde ik toch mensen zien. Dus koos ik ervoor om elke dag iemand anders te ontvangen. Hoewel er meer voor- dan nadelen zijn aan je verjaardag zo vieren, zal ik toch eventjes beschrijven welk effect dit heeft.

Voordelen

Nouja, het grootste voordeel is natuurlijk dat je niet tegen elke gast zegt: ‘hee, welkom, ga lekker zitten, ik spreek je zo’ en dan geen tijd meer hebben om daadwerkelijk te kletsen met elkaar. Dus gespreide verjaardag betekent meer aandacht voor je gasten, zeker nadat we dit jaar elkaar allemaal minder hebben gezien. Niet iedereen heeft iets boeiends te vertellen, want we zitten tenslotte allemaal saai thuis, maar toch is er meer aandacht voor elkaar dan op een gewone verjaardag – zeker als je hem zelf organiseert.

Een ander voordeel is dat je elke dag taart mag eten! En ja, uiteindelijk betekent dat ook dat je nog meer moet sporten om die summer body te krijgen, maar who cares? TAART!

En je voelt je ook echt elke dag jarig, want je krijgt elke dag een cadeautje. De slingers hangen al de hele week, ik heb al de hele week verjaardagsliedjes in mijn hoofd en elke dag komt er een cadeautje bij op mijn tafel. Verjaardag? Zeg maar: verjaarweek!

Nadelen

Tja, toch zijn er ook nadelen aan het vieren van een gespreide verjaardag. Je bent alle dagen druk met boodschappen, de vaatwasser uitruimen en het huis opruimen. En wanneer ’s avonds de gasten komen, heb je dus ook geen moment voor jezelf om even een boek te lezen of te ontspannen met een serie. Het is dus best druk.

Dit stond ook al bij de voordelen, maar het is ook minder leuk om te moeten wachten op je cadeautjes. Normaal kan je de dag na je verjaardag met al je cadeautjes ‘spelen’: de nieuwe boeken een plekje geven in de kast, foto’s maken voor in je story op Instagram en met de gekregen boekenbonnen eens even flink losgaan op de website van je lokale boekhandel. Maar nu wil ik mijn cadeautjes laten liggen, zodat ik pas bij het laatste cadeautje alles opruim. Het verlengt het verjaardagsgevoel en je gasten vragen altijd wat je hebt gekregen, maar die boekenbon brandt ondertussen in zijn kartonnetje. Maar omdat ik niet weet wat ik van andere gasten ga krijgen, blijf ik er nog even van af.

Al met al is het heel erg leuk, ik geniet van de slingers en de visite. Maar stiekem ben ik wel blij dat sommige gasten pas na het eten komen, ook al betekent dat dat ze maar twee uurtjes kunnen blijven in verband met de avondklok. Even een momentje rust, tijd om me even terug te trekken in mijn leesstoel. Of zoals morgen, wanneer mijn moeder komt: in plaats van de hele dag ‘verplichtingen’, gaan we een Frozen-marathon houden. Heerlijk rustig, en toch cadeautjes! De perfecte combinatie dus 😊