Wat is er lekkerder dan op een koude winteravond met een spannend boek onder een dekentje te kruipen? Van dikke Scandinaviërs tot complete mindfucks, hier zijn zes thrillers die ik iedereen aan zou raden.

1. Oktober – Søren Sveistrup

Het ziet er angstaanjagend uit, het formaat van deze thriller. Maar geloof me als ik zeg dat dit echt nodig is, want dit verhaal zit vol met moorden, ontvoeringen, trauma’s en shockerende wendingen.

Een seriemoordenaar die niemand lijkt te zien, een meisje dat jaren geleden is ontvoerd en twee detectives die elkaar niet mogen… Genoeg ingrediënten voor een spannend verhaal! Sveistrup neemt je mee in zijn mysterie en het is bijna onmogelijk om neer te leggen.

2. Millenium trilogie – Stieg Larsson

En nog een lekkere dikke: Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson. En bij deze heb je geluk, want er zijn er nog meer! Zelfs na de oorspronkelijke trilogie is deze serie doorgezet door een andere auteur, want Larsson overleed voordat hij de geplande tien (!) boeken kon schrijven. Ik heb tot nu toe alleen de eerste (oorspronkelijke) drie gelezen.

In deze serie staan Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander centraal. Mikael is een journalist bij het blad Millenium, Lisbeth een getalenteerde hacker die aan vrijwel alle informatie weet te komen. In het eerste boek ontmoeten ze elkaar voor een opdracht van Mikael, wanneer hij de verdwijning van een jong meisje moet onderzoeken. De gruwelijke daden van de betrokkenen zijn goed uitgewerkt en ook de rest van de trilogie past binnen dezelfde sfeer van geheimen en verduistering.

3. Door het sleutelgat – Ruth Ware

Ik ben fan van Ruth Ware. De vrouw in suite 10 en Door het sleutelgat zijn rete-spannend en houden je als lezer op het puntje van je stoel. In Door het sleutelgat wordt het extra spannend doordat er wordt gehint naar geesten, hoewel het een nuchtere thriller is.

Rowan gaat werken als nanny in een groot afgelegen landhuis. Alles lijkt prima, totdat er vreemde dingen gebeuren: deuren die ineens op slot zijn, geluiden van de leegstaande zolder… Wat is er aan de hand? Houdt iemand Rowan voor de gek, of zit er meer achter?

Voor een recensie kan je ook deze post lezen!

4. Reset – Blake Crouch

Voor een complete mindfuck zou ik je Reset aanraden. Tijdens het lezen word je steeds heen en weer gegooid, totdat je er zelf niets meer van snapt. Maar dat betekent niet dat het geen goed verhaal is: het plot zit goed in elkaar. Misschien dat iemand die verstand heeft van natuurkunde me het nog eens kan uitleggen…

In Reset lopen verschillende verhaallijnen door elkaar, wat het niet makkelijker maakt. Door het hele land hebben mensen ineens herinneringen van een ander leven, dat ze helemaal niet geleefd hebben. Barry Sutton gaat op onderzoek uit om te ontdekken wat er hier precies aan de hand is.

5. Ik zie jou – Clare Mackintosh

Over Ik zie jou heb ik al eerder geschreven. Hoewel er een paar minpuntjes zijn, is het een goed boek om mee te beginnen als je nog niet zoveel thrillers hebt gelezen. De herkenbaarheid speelt hierin een grote rol: iedereen heeft vaste patronen, zeker in het ov. Maar is dat wel zo verstandig?

Het motief van de slechterik is misschien niet helemaal goed uitgewerkt, maar toont misschien wel de gewone wereld. Het zijn niet de goed doordachte seriemoorden, maar juist emoties die vaak tot slachtoffers leiden.

6. Dit is ons verhaal – Ashley Elston

Voor de wat jongere lezers is Dit is ons verhaal een goede keuze. Deze YA-thriller gaat over een groep jongens van een privéschool die samen gaan jagen. Alleen komen ze niet allemaal weer levend het bos uit.

Kate’s baas doet onderzoek naar de zaak, maar Kate heeft een andere reden om betrokken te raken bij de verdachten. Het is een gesloten-deuren-moordmysterie (Cluedo!) rondom tieners en emoties, dus wie wil dat nou niet lezen? Ook over dit boek kan je mijn recensie lezen voor iets meer informatie over het boek.

Welke thriller mist volgens jou nog in dit rijtje? Laat het me weten in de comments!