Soms worden boeken je aangeraden en denk je: ‘ach, het zal wel.’ Dat was ook het geval toen Ruby Coene (ja, die van De legendes van Li en Nao en Sahana) Woeker van Kenneth Oppel aan mij suggereerde. Maar wat bleek: dit is by far een van de beste kinderboeken die ik ooit gelezen heb!

In het kort

  • Jeugdboek voor 12+
  • In het Nederlands uitgegeven door Uitgeverij Condor
  • Eerste deel van een serie
  • Deel twee heet Zwerm en verschijnt deze maand
  • Spannend en duister
  • Leest als een YA

Planten

In Woeker lezen we hoe overal op de wereld binnen één nacht rare planten zijn gegroeid. Er is zwart gras dat zo lang wordt dat het mensen probeert te verstikken, kuilplanten die onder de grond zitten en als een vleesetende plant hun slachtoffers vastzetten en lianen met een eigen leven. Maar drie tieners lijken immuun voor het gif van de planten: Anaya, Petra en Seth. Nu moeten ze alleen nog ontdekken waarom ze niet beïnvloed worden, én hoe ze de wereld kunnen redden.

Samen met de personages ontdek je steeds meer over de mysterieuze planten, die verband lijken te hebben met de regen die die nacht is gevallen. Plottwist na plottwist zit je op het randje van je stoel, want het is zo enorm spannend geschreven dat je het gewoon niet weg kunt leggen. En dan denk je dat je er bent – want je hebt het boek bijna uit – maar dan komt er nog even een gigantische cliffhanger waardoor je bijna boos wordt omdat het tweede deel nog niet uit is (maar die komt deze maand, dus hou deze blog in de gaten!). Not fair!

Tieners

Naast dat het verhaal enorm spannend is, zijn ook de personages ontzettend leuk. De drie tieners hebben hun eigen verleden dat naar voren komt in hun zoektocht, ze leren op elkaar te vertrouwen en staan open voor nieuwe ontdekkingen. Het enige puntje van commentaar dat ik zou kunnen bedenken is dat deze tieners misschien iets te oud zijn voor een kinderboek voor 12+. Als volwassen vrouw maakt het mij niet uit voor welke leeftijd een boek bedoeld is, maar misschien was dit boek beter als 15+. Ik vraag me af of twaalfjarigen zich kunnen inleven in deze personages, omdat ze ouder overkomen.

Maar hoe dan ook is het genieten van dit boek. Tijdens het lezen heb ik meerdere keren in shock voor me uit zitten staren, Mike bij zijn arm vastgegrepen en verteld wat de nieuwste plottwist was. Natuurlijk ga ik die jullie niet vertellen, want geloof me als ik zeg: dit boek moet je lezen!