Lopen bij jullie de agenda’s ook weer snel vol nu de meeste corona-maatregelen zijn opgeheven? Ik geloof dat ik het nog drukker heb met sociale afspraken dan vóór de pandemie! Maar dat is niet de enige reden dat ik nauwelijks tijd heb om adem te halen. Hieronder kun je lezen waarom ik het zo druk heb.

Master Literair Bedrijf

Tja, de meest voor de hand liggende reden is natuurlijk dat ik druk ben met mijn studie! Waar ik vorig jaar nog de premaster deed, bestaande uit bachelor-vakken, is dit jaar het tempo een tandje omhoog gegaan. Het grootste deel van mijn tijd gaat naar het voorbereiden van colleges, het halen van deadlines en het schrijven van essays en opdrachten. En dan ben ik nog niet eens aan mijn scriptie begonnen…

Het is ontzettend leerzaam en ik geniet enorm van deze studie. Ik leer alles over de werking van verschillende instanties die met het literair bedrijf te maken hebben: boekhandels, uitgeverijen, recensies, prijzen etc. Het is zeker geen straf om hier mee bezig te zijn!

Werk

Daarnaast heb ik een bijbaan in een boekhandel, waar natuurlijk ook tijd in gaat zitten. Naast mijn studie gaan daar de meeste uren heen, aangezien ik zo’n 20 uur per week werk. Superleuk natuurlijk, maar soms is het lastig dat te combineren met deadlines.

Een ander nadeel (of voordeel?) van werken in een boekhandel is dat je de hele dag omringt bent door boeken die je zelf wilt kopen. Het is elke dag weer een overwinning als ik thuiskom zonder nieuwe boeken! Natuurlijk lukt dat af en toe niet, maar over het algemeen kan ik het redelijk beperken 😅.

Podcast

Ja, natuurlijk besteed ik ook veel tijd aan Boekenclub: de Podcast! Niet alleen het opnemen en editen, maar ook het inplannen van opnames, het lezen van boeken voor de boekenclub en deze blog en Instagram vragen aardig wat tijd. Gelukkig is ook dit iets waar ik enorm veel plezier in heb, dus is het geen straf.

Hoe maak ik tijd voor hobby’s?

Over het algemeen is mijn week dus goed gevuld met bovenstaande activiteiten, maar toch lukt het me om ook nog vrije tijd te hebben. Hoe dan? Ten eerste voelen een aantal dingen niet als “werk” maar als iets dat ik anders ook zou doen in mijn vrije tijd: de romans die ik lees voor mijn studie en voor de podcast. Als ik dat niet had hoeven doen, had ik waarschijnlijk toch wel een boek gelezen!

Een andere manier waarop ik tijd voor mezelf inplan, is door in de trein naar werk en de universiteit ook gewoon iets voor mezelf te doen. Ja, het zijn maar 10 minuten, maar toch is het heerlijk om die tijd te gebruiken om een stukje te lezen, op Insta te scrollen of een sudoku te maken op mijn telefoon in plaats van voor me uit te staren. Dat zijn elke dag al 20 minuten aan tijd voor mezelf!

Het is mijn doel om na het avondeten niet meer met verplichte dingen bezig te zijn, dus sta ik op tijd op en ga ik meteen aan de slag (nadat ik goed wakker ben geworden, natuurlijk). Het scheelt dat ik een ochtendmens ben en dus ’s ochtends het meest productief kan zijn! In de avond heb ik dan tijd voor mijn relatie, sociale afspraken, het kijken van series en het lezen van geweldige boeken.

Wat mij enorm helpt is het maken van een to-do lijst. Zo kan ik in één oogopslag zien wat ik die week wil of moet doen en raak ik het overzicht niet kwijt. Daarnaast gebruik ik een planner, waar ik met verschillende kleuren werktijden, colleges en podcast-dingen in heb gezet. Ook dit helpt me met het houden van overzicht en kan ik snel zien waar ik de tijd kan vinden om aandacht aan mezelf te besteden.

En af en toe sla ik een sociale activiteit over. Het is door corona geen schande meer om een feestje, verjaardag of wijn-avond over te slaan, en daar ben ik heel erg blij om. Mijn vrienden en familie wonen over het algemeen ver weg, dus soms helpt het ook om iets online te organiseren in plaats van live. Scheelt toch reistijd!

Ik denk dat het vooral belangrijk is om overzicht te houden en daarbij niet te vergeten dat je ook vrije tijd nodig hebt. Omdat ik bijna altijd in het weekend werk, kan een weekend al snel helemaal vol worden gepland zonder een gaatje vrije tijd. Daarom vind ik het belangrijk om ook doordeweeks tijd met mijn vriend door te brengen en de dingen te doen die ik voor mijn eigen plezier doe.

Tips

  • Gebruik een to-do lijst of planner (of beide!) om overzicht te houden
  • Gebruik reistijd in het ov om iets te doen wat je leuk vindt
  • Probeer elke dag in ieder geval een uur “vrije tijd” te hebben
  • Bepaal goed wat je in je vrije tijd wilt doen, zodat je er maximaal van kan genieten. Niets is zo vervelend als verplichte sociale gebeurtenissen, terwijl je liever in bad zou liggen!