Een nieuwe week, een nieuwe bespreking van een aflevering van Shadow and bone! We zijn bij aflevering drie aanbeland, en ik moet zeggen: ik zit er lekker in. Natuurlijk heb ik de serie allang gebinged, maar ik weet nog dat ik vanaf deze aflevering hem echt voelde.

Nieuwe personages

Wow, wat ontmoeten we veel personages in deze aflevering! Alina komt aan op het Kleine Paleis en moet haar draai zien te vinden in deze nieuwe omgeving. Dit betekent niet alleen heel veel nieuwe mensen, maar ook een nieuw dagritme. Dzjenya helpt haar zich aan te passen aan alle veranderingen. Ondertussen moet Alina leren vechten bij Botkin en haar krachten leren beheersen bij Baghra. En damn, Baghra is tof! In de boeken was ik al fan van haar, maar nu stiekem nog een beetje meer…

Maar ook twee nieuwe Kraaien doen hun intrede. In de Kraaien-duologie lezen we voor het eerst over Nina en Matthias en hun bijzondere ontmoeting, en nu kunnen we er ook van genieten op ons scherm! Nina heeft duidelijk pit, wat Matthias blijkbaar wel aanspreekt… Hij biedt zelfs een stukje brood aan, terwijl ze in de boeken eigenlijk geen contact hebben. In de Netflix-serie krijgt hun relatie zo een raar begin: blijkbaar voelt Matthias al sympathie voor Nina.

Die geit ❤️

Mijn hart kon het al niet aan om dat schattige geitje te zien, maar toen Jesper hem vast moest pakken, smolt ik helemaal. Ik kan me heel goed voorstellen dat het knuffelen van een geit je rustig kan maken! En mocht je de rest nog niet gezien hebben: de geit komt vaker terug…

gif van Blossom Books

Maar even terug: eigenlijk zien we niet een superschattige geit, we zien hoe Kaz, Jesper en Inej de Schaduwvlakte oversteken met een Conducteur. En dat is heel spannend, want er ontbreken stukken rails en natuurlijk komen de volcra op het geluid af. Jesper heeft trouwens nog een moment om te shinen wanneer hij (met geit en al) eventjes een aantal volcra kapotschiet.

En dat hert…

En dan is er nog de kwestie van het hert. In deze aflevering zien we Morozova’s hert voor het eerst en my god, wat een prachtig beest. Ik snap wel dat dit een mythologisch wezen is! Wat ik alleen niet snap, is dat Alina blijkbaar al weet van het bestaan van het hert en andere versterkers. Nog erger: ze droomt zelfs van het hert en tekende hem al toen ze heel klein was. WTF?

Als je de boeken hebt gelezen, weet je hoe het hert een rol speelt. En volgens mij is het juist belangrijk dat Alina géén relatie met het hert heeft bij deze ontknoping! Dus ik begrijp de keuze niet om de relatie naar voren te halen en te doen alsof Alina al jarenlang verbonden is aan het mythologische wezen. Met het oog op eventuele verdere seizoenen is het ook raar. Dus nouja, ik begrijp het niet helemaal.

Maar zoals ik zei, dit is de eerste aflevering waar ik er echt helemaal in zit. De eerste twee afleveringen zaten de verschillen met de boeken me echt enorm in de weg, en dan met name voor de verhaallijn van Alina. En nu heeft het verhaal me te pakken, ben ik erin gezogen en kan ik het niet meer loslaten. Moet. Verder. Kijken!