In de tweede aflevering van de Netflix-serie Shadow and bone, gebaseerd op de boeken over de Grishaverse van Leigh Bardugo, begint het verhaal zich een beetje te vormen. In de eerste aflevering leer je iedereen kennen, maar in de tweede kan je pas echt het verhaal neerzetten. Dus wat is er precies neergezet?

Alina’s reis naar het Kleine Paleis

Daar is hij dan: General Kirigan. Hoewel ik snap waarom ze zijn naam hebben veranderd (in de boeken heet hij de Duisterling), moet ik er toch enorm aan wennen. Wanneer ik met Mike de aflevering bespreek, noem ik hem ook soms bij zijn oorspronkelijke naam, maar ik hoop dat ik daarmee niet teveel weggeef. De naam is tenslotte veranderd om het minder obvious te maken…

Dus Generaal Kirigan test Alina (komt er nou licht uit haar wond?), bevestigt dat ze de Sun Summoner is en stuurt haar naar het Kleine Paleis voor haar Grisha-training. En natuurlijk om haar veilig te houden, want alle spionnen van vijandelijke naties zitten achter haar aan. Bewijs: de hinderlaag van de Fjerden.

Als een echte booknerd zijn er een paar details die ik mis, zoals het gesprek tussen Alina en General Kirigan over de toekomst van de Grisha. Dit is iets wat later in de boeken steeds wordt herhaald, dus ik had verwacht dat hier ook te horen. En dan zullen we het maar niet hebben over dat Alina zich niet heeft laten testen, terwijl het onderdrukken van haar krachten volgens de boeken juist zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in haar jeugd!

Maar, het moet gezegd: the Cut (ik weet even niet meer hoe dit in het Nederlands heet) ziet er heel gaaf uit. Sowieso zijn de special effects heel tof, zoals de lichtstraal uit Alina’s arm die weerkaatst wordt in hun ogen. Superveel kudos voor details: de set en afwerking is tot in de puntjes verzorgd.

Meanwhile, in Ketterdam…

Vooral de verhaallijn over Kaz & co. (ja, zo blijf ik ze noemen) begint nu duidelijk vorm te krijgen, doordat we zien hoe Kaz, Inej en Jesper op zoek zijn naar een manier om de Schaduwvlakte over te steken. Ook de wrede Tante Heleen is aanwezig, en wat een vreselijk mens is dat.

Al kreeg ik niet de indruk dat Inej heel erg bang voor haar is, terwijl ze dat volgens de boeken wel zou moeten zijn. Maar de booknerd in mij moet misschien iets kalmer worden en gewoon genieten van de serie, want het is onmogelijk om alle details precies zoals in de boeken te krijgen.

En laten we eerlijk zijn: we krijgen geen genoeg van Jesper. Ik geniet van elke seconde Jesper op mijn scherm, want hij is zo leuk! Natuurlijk speelt het mee dat ik in de boeken een beetje verliefd op hem ben geworden, maar kunnen we ook even complimentjes geven over de cast? Trouwens is niet alleen de cast een perfecte weergave van de personages in mijn hoofd, maar ook het decor en de kleding is geweldig. Dus ook deze tweede aflevering was gewoon weer genieten, al geniet ik stiekem toch een beetje meer van de boeken.