Bereid je voor op ijzig koude rillingen als je van plan bent om 13 Minuten van Sarah Pinborough te lezen, en niet alleen omdat het gaat over een meisje dat midden in de winter bijna in een rivier verdrinkt. Laat het verhaal van deze tienermeisjes je meesleuren…

Ongelukkige val

Na een val in de ijskoude rivier is Natasha 13 minuten klinisch dood. Helaas heeft ze geheugenverlies, zodat ze niet meer weet hoe ze in de rivier is belandt. Samen met haar vroegere beste vriendin Rebecca gaat ze op zoek naar de oorzaak en de rol die haar vriendinnen hebben gespeeld.

De centrale vraag in het boek is: was het een ongeluk of is Natasha geduwd? De lezer wordt steeds op een verkeerd been gezet, maar kan net een paar zinnen vóór de hoofdpersonen een nieuw spoor ontdekken. Dit leidt tot een vermakelijk spel waarbij de lezer zich betrokken voelt bij het onderzoek.

Tienertaal

13 Minuten beschrijft de gedachten en gevoelens van tienermeisjes op verschillende manieren. De lezer leert over Becca op de standaard manier waarop de meeste boeken zijn geschreven, maar krijgt alleen een kijkje in Jenny en Hayley via hun smsjes. Natasha’s wereld is voor ons beschikbaar via een dagboek, en dan zijn er nog de transcripties van ondervragingen door de politie, die probeert te achterhalen of het een ongeluk was of niet.

Deze verandering in communicatiemethode maakt heel duidelijk wie we op dit moment volgen, maar er zitten ook haken en ogen aan. De manier waarop Jenny en Hayley naar elkaar smsen, klopt absoluut niet met hoe tieners (of volwassenen) met elkaar smsen. De juiste interpunctie, de lange zinnen, het gebrek aan emoji’s… Het klopt niet helemaal.

Ook het dagboek dat Natasha bijhoudt lijkt niet helemaal te kloppen met wat tieners in hun dagboeken zouden schrijven. Het is een statische tekst, meer een verklaring die je aan de politie zou geven dan een persoonlijk dagboek van een tiener met een trauma.

Oordeel

In het begin is het lastig om in het boek te komen. Doordat er veel fouten worden gemaakt, focus je je minder op het verhaal. De irritatie als er wéér een naam wordt verwisseld of verkeerd geschreven zorgt ervoor dat het plot in eerste instantie de achtergrond is.

En dan, zoals eigenlijk altijd, weet het verhaal je te pakken. Het mysterie rondom het ongeluk van Natasha is pakkend genoeg om je aandacht op te eisen en door verschillende elementen die Pinborough gebruikt, maak je deel uit van het team. Het motief van de dader is sterk en de uiteindelijke ontknoping retespannend.

Originele titel: 13 Minutes