Lief Dagboek,

Mijn moeder noemt me een leesmonster. Grotendeels komt dat doordat ik boeken reserveer in de bieb, die zij vervolgens mee naar huis neemt. Ik woon niet in hetzelfde dorp (mijn dorp heeft geen bibliotheek) dus zij legt ze bij haar thuis voor me neer. Doordat ze op een gegeven moment elke dag een boek mee moest nemen, leek het natuurlijk alsof ik ook elke dat een boek lás. Wat helemaal niet zo is.

Maar in februari heb ik enorm veel boeken gelezen: 15 stuks in totaal! Dus misschien ben ik wel een leesmonster. Maar waarom lees ik nu zo veel, terwijl ik een paar jaar terug misschien 15 boeken per jáár las?

Corona

De meest voor de hand liggende reden: corona. Door de avondklok, beperkte contacten met mensen thuis en gesloten voorzieningen is er gewoon heel veel tijd om te lezen. Niet alleen zijn mijn avonden en weekenden rustiger, ook mijn werk is tijdelijk gesloten.

Hoewel ik probeer regelmatig een wandeling te maken, blijft er natuurlijk genoeg tijd over om boeken te lezen! De paar colleges die ik heb (daarover later meer) zijn online, dus er is ook geen reistijd die tijd van mijn boeken afsnoept. Al las ik altijd in de trein, het bewegen van en naar het station kostte tijd die ik uiteraard niet aan lezen kon besteden.

Jaarplanning

De andere reden dat ik nu zoveel lees, heeft te maken met hoe de rest van mijn jaar er uit zou moeten zien. Ik volg nu het pre-master programma bij Letterkunde, maar door mijn vooropleiding (bachelor Religiewetenschappen) hoef ik slechts 30 studiepunten te halen dit jaar. Ter vergelijking: een volledig jaar is normaal 60 studiepunten.

Met een beetje rekenen kun je dus achterhalen dat mijn studielast op dit moment de helft is van wat het na de zomer zou moeten zijn. Om mijn leesdoel van 80 boeken te halen, begin ik het jaar met een grote voorsprong omdat ik er vanuit ga dat ik na de zomer een stuk minder tijd heb om te lezen.

Uiteraard speelt mijn podcast ook een rol. Voor de verschillende afleveringen lees ik minstens één boek ter voorbereiding, ook voor de afleveringen die geen boekenclub zijn. En daarnaast krijg ik veel tips via mijn gasten, bookstagrammers die ik volg of gesprekken met vrienden over boeken, dus wíl ik ook zoveel lezen.

Een aantal jaar lang heb ik weinig gelezen, maar heel veel handwerk gedaan. Vooral haken en borduren vond ik leuk, en dit deed ik (bijna) dagelijks. Momenteel is dat ingeruild voor het lezen van prachtige boeken, maar ik kan me voorstellen dat dat over een tijdje ook weer ingeruild wordt voor een andere hobby.

Maar hoewel ik altijd verschillende hobby’s zal hebben, is één ding zeker: ik ben en blijf een leesmonster.