Wie is er klaar voor een nieuw seizoen van The Witcher? Ik 🙋🏼‍♀️ De smeulende blikken van Henry Cavill als Geralt of Rivia zijn genoeg om mij aan de televisie te kluisteren. Maar nadat ik het eerste seizoen heb gekeken, werd ik toch ook benieuwd naar de boeken van Andrzej Sapowski waar het op gebaseerd is, te beginnen met The Last Wish.

De boekenreeks bestaat uit acht boeken, waarvan The Last Wish eigenlijk een prequel is. Toch heeft Netflix besloten om hier te beginnen, en gezien de introducties van karakters is dit misschien wel een goede keus geweest. Blood of Elves, het officiële eerste deel van de boekenreeks, begint midden in het verhaal. Een andere reden om voor The Last Wish te kiezen als eerste seizoen: elk hoofdstuk is een ander avontuur van Geralt, dus is het makkelijk per hoofdstuk een aflevering te maken.

Yennefer en Ciri

Een belangrijk verschil met The Last Wish is dat in The Witcher ook het verhaal van Yennefer en Ciri wordt verteld. De drie verhaallijnen spelen zich in verschillende tijden af, waardoor je soms even moet schakelen. Het boek pakt het anders aan en focust zich alleen op Geralt. Ik kan niet met zekerheid zeggen waar de verhaallijnen van Ciri en Yennefer vandaan komen, aangezien ik nog niet de hele boekenreeks heb gelezen. Misschien kom ik het nog eens tegen in de vervolg-delen, of misschien heeft Sapowski geholpen met het schrijven van The Witcher.

In The Last Wish komen Ciri en Yennefer wel voor, maar alleen wanneer ze het pad van Geralt kruisen. Yennefer en Geralt hebben aan het begin van Blood of Elves geen contact meer, maar er wordt niet uitgelegd waarom. Ook heeft Ciri zich op dat moment al bij Geralt gevoegd en reizen ze al een tijdje samen, maar ook in The Last Wish wordt dit niet beschreven.

Een sterk punt bij deze twee vrouwen is de casting. Zowel Freya Allan (Ciri) als Anya Chalotra (Yennefer) passen goed in het beeld dat in de boeken wordt geschetst van deze personages. Misschien ben ik beïnvloed doordat ik eerst de serie heb gezien en dus zelf geen beeld heb kunnen vormen bij de twee karakters, maar ik was erg tevreden toen ik eenmaal The Last Wish las. Of nouja, over Chalotra en Allan dan.

Dandelion en Roach

In The Last Wish wordt op een gegeven moment een bard genoemd, die Dandelion heet. In eerste instantie dacht ik dat dit een andere was dan in de serie, dus ik zat maar te wachten tot hij eindelijk zijn intrede deed. Tot ik erachter kwam dat Jaskier, de bard in The Witcher, eigenlijk Dandelion is!

In de originele Poolse edities heet de bard inderdaad Jaskier, maar in de Engelse vertaling is dat veranderd naar Dandelion. Hoewel het nog steeds niet helemaal duidelijk is waarom in de serie de Poolse versie wordt aangehouden, is mijn verwarring in ieder geval verklaard.

Een ander geval is het paard, Roach. De Nederlandse ondertiteling noemt het paard Płotka, wat ik steeds enorm vreemd vond. Dit is echter de oorspronkelijke naam van het paard, dat losjes vertaald kan worden met Roach in het Engels. Hoewel ik niet in het bezit ben van een Nederlandse vertaling van The Last Wish, ga ik er van uit dat Roach in deze versies de Poolse naam heeft gehouden.

Alle andere karakters hebben de originele spelling gehouden, wellicht omdat deze in het Engels makkelijk uit te spreken zijn. Ondertussen ken ik de Engelse namen het beste, omdat ik een aantal boeken in die taal heb gelezen. Veel fans die de Engelse versies hebben gelezen, zijn gewend aan Dandelion in plaats van Jaskier. Wat mij betreft hadden ze dit mogen aanhouden in The Witcher.

En verder…

Voor echte fans van The Witcher is er nog een ander middel om deze wereld te verkennen. Op basis van de boeken is ook een reeks videogames uitgebracht, die zich afspelen na de gebeurtenissen uit het laatste boek. Ik zal er niet al te veel over verklappen, maar Yennefer en Ciri spelen ook in deze games een rol. Geralt en Yennefer hebben in de derde game zelfs seks op een paard! Arme Roach…

Okee, toegegeven: ik heb zelf de games niet gespeeld. Mijn interesse in The Witcher is begonnen doordat Mike graag de serie wilde kijken, omdat hij de games altijd vet vond. En omdat hij vaak gamet waar ik bij ben, heb ik wel wat flarden meegekregen. Maar ik was echt verkocht toen ik Henry Cavill als Geralt zag. Ohh damn! *blaast zichzelf koelte toe*

Nu kijk ik reikhalzend uit naar niet alleen het tweede seizoen van The Witcher, dat ergens aan het eind van de zomer op Netflix zou moeten komen, maar ook naar de spin-off die Netflix gaat maken, waarin Jason Momoa (holy shit, wat doen ze me aan?🤤) de eerste hekser zal spelen. En natuurlijk heb ik nog een groot deel van de boekenreeks liggen die ik kan lezen om me verder te verdiepen in de wereld van The Witcher….